Societat 14/11/2020

Sis científics de centres catalans, entre els guardonats amb el Premi d'Investigació d'Espanya

Es tracta de la distinció en recerca i innovació més important de tot l'Estat

Ara
1 min
Xx

BarcelonaEls científics Elías Campo (UB), Xavier Querol (CSIC IDAEA), Carme Torras (CSIC UPC), Laura Lechuga (CSIC), Xavier Vives (IESE) i Susana E. Narotzky (UB) estan entre els deu investigadors guardonats amb el Premi d'Investigació 2020, que atorga el ministeri de Ciència i Innovació. Sis d'aquests importants deu premis han acabat en mans de científics que desenvolupen les seves tasques de recerca en centres catalans.

A banda dels sis investigadors residents a Catalunya, el ministeri també ha distingit els científics Francisco Sánchez Madrid (Universidad Autónoma de Madrid), José Capmany (Universitat Politècnica de València), Nazario Martín (Universidad Complutense de Madrid) i Luis Ibáñez (Universidad Autónoma de Madrid). Aquest any el ministeri informa que havia rebut fins a 100 candidatures, de les quals 22 pertanyien a dones i 78 a homes.

Aquests premis del ministeri, creats el 1982, suposen el reconeixement més important d'Espanya en l'àmbit de la investigació científica i premien (amb 30.000 euros a cada guardonat) el mèrit d'aquells investigadors i investigadores que fan una tasca "destacada" en camps científics de rellevància internacional i que contribueixen excepcionalment –segons el ministeri– a l'avenç de la ciència, a la transferència de tecnologia i al progrés de la humanitat.

És el primer any que el govern espanyol atorga de cop els premis en les deu categories possibles. Fins ara, cada any se'n convocaven només cinc, la meitat, i de manera alterna. Els investigadors catalans han copat els premis en les àrees d'humanitats, medicina, ciències i tecnologies dels recursos naturals, matemàtiques i tecnologies de la informació i les comunicacions, transferència de tecnologia i també en dret i ciències econòmiques i socials.

stats