Societat 22/05/2019

Sis famílies d'un bloc de pisos ocupats es preparen per a un desallotjament de Desokupa

El propietari diu que li demanaven que pagués als ocupants dos anys de lloguer

Sílvia Camacho
3 min
Roda de premsa d'aquest matí de Grup d'Habitatge de Sants a Gayarre 42

BarcelonaA sis famílies que ocupen un bloc de pisos al barri de Sants els han amenaçat amb ser desallotjades aquest divendres. L'empresa Desokupa, especialitzada en fer desallotjaments extrajudicials, va enviar divendres passat una carta en què avisaven i amenaçaven els veïns perquè desocupessin els habitatges del carrer Gayarre 42. El Grup d'Habitatge de Sants afirma que aquesta empresa utilitza pràctiques criminals i diu que no deixarà "que pinxos ni especuladors" els expulsin del barri.

Les sis famílies viuen a l'edifici des de fa tres mesos, quan es va anunciar l'ocupació durant una manifestació del Grup d'Habitatge de Sants, el 24 de febrer, contra els pisos rusc i l'especulació immobiliària. Es tracta d'11 adults i 6 menors que van ser desnonats i, com diu el Dusty, un veí del pis que té dos fills petits, es van veure "obligats" a ocupar, perquè estaven "en una situació molt crítica i era una necessitat". Una altra veïna del bloc, que també té dos fills, diu que "aquesta era l'única opció" perquè l'administració no els ha facilitat pisos "per tots els requisits que es demanen" i afegeix que va prendre la decisió pels seus fills.

La Clàudia, portaveu del Grup d'Habitatge de Sants, explica que "la situació d'emergència habitacional a la ciutat de Barcelona és molt crítica i molta gent es queda fora de les solucions que dona l'administració". En aquests casos, assegura, "qui respon és el moviment popular i veïnal del barri". El bloc de pisos de Gayarre 42, que ja s'havia desocupat prèviament, el va adquirir MK Premium i el va revendre a l’advocat Antonio Fernández Badon –de l'empresa Badon Services BCN– l'octubre del 2017. En el moment de l'ocupació, l'edifici ja era propietat d'aquest advocat, tot i que el col·lectiu es pensava que estava en mans de la promotora inversora.

Mesos de negociacions

El Grup d'Habitatge de Sants i Fernández Badon van començar a negociar poc després de l'ocupació. L'objectiu de l'entitat social del barri era que les famílies poguessin quedar-se a l'edifici, però el propietari s'hi va negar, de manera que van considerar altres opcions com ara el lloguer d'altres pisos. L'entitat va demanar al propietari de l'edifici que ocupaven que pagués dos anys de lloguer a les famílies que estaven instal·lades al seu edifici. Segons explica Fernández Badon a l'ARA, li arribaven correus electrònics amb enllaços de la plataforma Idealista, però ell els va proposar, a canvi que marxessin, sis mesos de lloguer, quantitat que a les famílies els va semblar poc. "Em deien que eren condicions indignes perquè eren pisos on no hi havia una habitació per a cada membre de la família", comenta l'advocat.

La portaveu de l'entitat, la Clàudia, explica que no van acceptar el lloguer proposat perquè "pretenia que les famílies compartissin pis" i perquè un lloguer "no és viable per a aquestes famílies", ja que "sempre requereixen documents, com contractes, dels quals no disposen".

Desokupa i els desallotjaments extrajudicials

El propietari va decidir contractar l'empresa Desokupa, especialitzada en fer desallotjaments extrajudicials. "Quan va acabar la via amistosa de presa de pèl vaig decidir altres vies [...] la situació em va portar aquí perquè no acceptaven res", justifica Fernández Badon. El cap de l'empresa Desokupa, Daniel Esteve, va anunciar divendres que es faria un desallotjament a Barcelona i els veïns de Gayarre van rebre un avís el mateix dia. El Grup d'Habitatge de Sants considera que "és una companyia que està al servei dels especuladors per expulsar els veïns amb pràctiques il·legals".

La Solange, advocada de la cooperativa IACTA, explica que l'any 2016 van presentar una querella criminal contra Desokupa i una propietària al barri de Gràcia, però diu que la querella es va arxivar "sense entrar al fons de l'assumpte". Solange considera que Desokupa actua al marge de la llei i sense cap control judicial, i assegura que "realitza coaccions i amenaces". Una veïna del barri de Gràcia explica que al pis que ocupa la seva germana es presenten homes de Desokupa cada dia i l'amenacen, li posen cola o claus al pany de la porta perquè no pugui obrir i han arribat a deixar que dormís al carrer amb un nadó.

Aquest divendres està previst el desallotjament de l'edifici per part de Desokupa, empresa contractada per Fernández Badon. D'altra banda, el propietari assegura que està iniciant els tràmits per via judicial i considera que "l'administració municipal és qui té l'obligació de proporcionar una solució a les persones que ocupen els habitatges".

stats