Energia

Sis municipis de la Costa Brava denuncien talls de llums “endèmics”

Reclamen a Endesa que faci les inversions necessàries, ja que està perjudicant veïns i negocis

2 min
D'esquerra a dreta: els alcaldes de Calonge i Sant Antoni, Palafrugell, Platja d'Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l'Escala

Platja d'AroCop sobre la taula de sis municipis de la Costa Brava pels talls de llum “endèmics” que pateixen. Els alcaldes de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Palamós, Calonge i Sant Antoni, Palafrugell i l’Escala han denunciat que estan “farts” de patir apagades i han reclamat a Endesa un pla d’inversions “estructurals” que posi fi a la problemàtica. “No és just que companyies que anuncien amb bombo i platerets beneficis milionaris no tinguin unes infraestructures i unes xarxes per assumir el que han de suportar els nostres municipis a l’estiu, és una qüestió que fa molts anys que anem arrossegant”, ha criticat el batlle de Palamós, Lluís Puig. 

Els responsables municipals han desgranat les diferents problemàtiques que es troben, especialment a l’estiu, quan multipliquen exponencialment el nombre de demandants d’electricitat a conseqüència de l’arribada de turistes i visitants. Així, hi ha poblacions que pateixen “microtalls” de forma reiterada i d’altres que es queden sense llum durant hores, cosa que perjudica especialment negocis d’hostaleria i restauració. De fet, hi ha establiments que s’han trobat que no podien elaborar determinats plats o que han hagut de fer esperar els clients per poder-los cobrar. Tot plegat, a més, està afectant la imatge i marca turística d’aquestes localitats i de tota la Costa Brava. 

Manca d'inversió i línies "saturades"

Tot i que no comparteixen la mateixa subestació elèctrica, els batlles han detectat de forma compartida que la precarietat "prové de la manca d’inversió”, segons l’alcalde de Platja d’Aro, Maurici Lucena, que també ha lamentat que moltes vegades Endesa ha fet petites reparacions, però són “pedaços” perquè les línies continuen “igual de saturades”. De fet, el seu homòleg a Palafrugell, Joan Vigas, ha admès que no saben si les inversions realitzades fins ara “estan ben fetes ni si són de veritat”. 

A més, els alcaldes han reclamat un interlocutor a la companyia elèctrica per poder-hi contactar, ja que es troben que, quan hi ha algun tall, contacten amb la línia d’emergència, “però no contesta ningú”, segons el batlle guixolenc Carles Motas. “Com a responsables davant els ciutadans ens sentim desatesos i sense eines”, ha lamentat. 

Els alcaldes han avisat que si Endesa no dona resposta a les seves demandes, acudiran a la Generalitat perquè defensi els seus drets i adopti les mesures necessàries. 

Xarxa 'dimensionada a les potències contractades'

La companyia elèctrica, per la seva banda, ha assegurat que la xarxa elèctrica de la Costa Brava està “dimensionada per les potències contractades” i que totes les avaries s’han resolt en un temps màxim de dues hores. Fonts d'Endesa afegeixen que han tingut alguns casos de fusió de fusibles perquè “alguns clients del sector de l’hostaleria i restauració han consumit molt més del que tenen contractat”. I recorden que han estat sotmesos al Pla Alfa –pel risc d’incendi per les altes temperatures–, cosa que ha condicionat la seva actuació a l’hora de resoldre avaries. 

stats