Sortir a sopar fora, tot un experiment a Girona

Cinc restaurants participen en un assaig en què els clients venen vacunats o amb un test d'antígens previ

3 min
Dos dels comensals que aquest divendres a la nit han pogut sopar al restaurant Umai, en el marc de l'assaig clínic Obrir Girona

Fa mesos que no es pot anar a sopar fora. Però aquest divendres al vespre uns quants privilegiats van poder gaudir de cinc restaurants a la nit, gràcies a l’assaig clínic Obrir Girona, que va encetar una escletxa d’esperança per als sectors més afectats pel covid, però que també ha despertat crítiques a la ciutat. Tan restauradors com partits polítics com Guanyem han carregat contra el fet que s’hagi triat cinc dels establiments més cars de la ciutat i contra el cost de la inciativa: cada comensal ha de pagar, a més de l'àpat, 8,5 € pel test d'antígens o 2,5 € per certificar que està vacunat. Una part d’aquests diners són per pagar la prova, una altra per a la farmàcia que dona el servei i una tercera part els recapta el Centre Blockchain, l’impulsor de la prova pilot, que, segons el departament de Polítiques Digitals, va rebre 125.000 € per organitzar l’Obrir Girona, que es van incloure en el conveni que va signar la Generalitat amb la Cambra de Comerç, de 300.000 € en total. 

Finalment, van ser cinc els restaurants que van participar en el projecte (Cal Ros, SiNoFos, Índigo, Umai i Divinium) i no sis com havien anunciat al principi, ja que el Mimolet va declinar la invitació a última hora. “Quan va sortir a les notícies, va trucar molta gent, però n’hi havia que quan els explicaves tot el procediment, tot i que és molt fàcil i senzill, et deien que s’ho pensarien”, va indicar el cap de cuina i encarregat del SiNoFos, Marc Ramos, que ahir notava que era un dia diferent. “Venim cada nit a fer àpats per emportar, però avui ens sentim estranys, a més és Sant Jordi i hi ha molta gent al carrer.I tenim ple tan avui com demà”, va ressaltar el cuiner just abans de començar el servei. 

Una de les primeres parelles en entrar van ser en Manel Gorina i la Sònia Tendero. Ella, com a regal de Sant Jordi, li ha preparat una sorpresa que ell ha descobert quan estava a la porta del restaurant: aquesta nit no soparan a casa. “Estic molt emocionat per les dues raons: pel regal i perquè anem a sopar fora. Una frase tan típica però que feia tant que no podíem dir”, relatava entre somriures. Ells, com la resta de comensals que participen en l’assaig, han anat abans a una farmàcia per certificar que estan vacunats o bé per fer-se un test d’antígens. Llavors el farmacèutic introdueix el resultat en una aplicació, que els clients mostren abans d’entrar als establiments. “Estem molt emocionats, tant de bo surti bé i es puguin tornar a obrir aquestes activitats”, va afegir l’Helia Brull que va anar al SiNoFos a sopar amb els seus pares, com solien fer abans que tanquessin els bars i restaurants a les nits.

Sense números clars

Ara bé, malgrat les il·lusions i esperances tant de clients com dels restauradors participants, l’Obrir Girona ha aixecat algunes crítiques, entre altres motius, per l’elecció dels establiments participants. “No s’han triat. Quan es va presentar l’Obrir Girona, tothom que volia acollir una activitat s'hi podia apuntar. Els restaurants que participen són els que teníem sobre la taula quan es va demanar de fer l’estudi”, va assegurar el president del Centre Blockchain, Quirze Salomó. Pel que fa al pressupost, Salomó no va voler donar xifres –“és molt ajustat, no és exagerat”– i va assenyalar que els diners que recapten amb els test d’antígens es destinen a pagar “la xarxa” que s’utilitza per emmagatzemar al núvol el certificat digital. Però el software que utilitza l’aplicació, i que garanteix l’anonimat dels participants, Salomó va indicar que els l’havia cedit la International Chamber of Commerce.

Precisament, la falta d’informació sobre els números de l’Obrir Girona ha despertat la desconfiança de restauradors com el responsable de l’Arest de Girona, Albert Caupena, que està recopilant informació per portar el cas a l’Oficina Antifrau: vol denunciar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el conseller de Polítiques Digitals, Josep Puigneró, i el president del Blockchain, Quirze Salomó, per tràfic d’influències i malbaratament de diners públics. “És absurd que obrin sis restaurants i els altres no, i més quan els han escollit a dit. Però el més greu és que es malgastin diners públics amb l’excusa de fer un estudi que no servirà de res”, va opinar el restaurador, que fa mesos va posar una altra denúncia a Antifrau pel contracte que va signar Salut amb Ferrovial, i arran de la qual l’oficina va obrir una investigació. 

stats