Societat 29/01/2021

Girona serà la seu d’una nova prova pilot per celebrar esdeveniments amb un passi lliure de covid

El projecte es durà a terme entre finals de febrer i finals de març, i inclourà diferents d’activitats

2 min
El projecte "Obrim Girona" vol fer una prova per celebrar esdeveniments amb assistents que certifiquin que no estan contagiats, gràcies a una aplicació de mòbil

GironaNova prova pilot per organitzar esdeveniments amb públic amb menys risc de contagi. La capital gironina acollirà, entre finals de febrer i el mes de març, una nova iniciativa que, amb el nom Obrir Girona, vol explorar una fórmula per celebrar tota mena d’activitats amb assistents que hauran acreditat que no estan infectats. Serà a través d’una aplicació de mòbil que certificarà que s’han vacunat de covid o han passat la malaltia en els últims sis mesos; o bé que s’han fet un test d’antígens les últimes 48 hores i han donat negatiu. 

“No és una aplicació que ha de permetre fer tonteries, sinó que ha de permetre obrir i obrir amb seguretat, per acostar-nos al màxim possible a la normalitat de la prepandèmia”, ha recalcat Quirze Salomó, president del Centre Blockchain de Catalunya, una entitat que compta amb la participació de la Generalitat, l’Ajuntament de Girona, les Cambres de Comerç de Barcelona i de Girona, la Universitat de Girona i la International Chamber of Commerce. 

Un dels aliats per dur a terme la prova pilot serà el Col·legi de Farmacèutics de Girona, que s’ocuparà de validar els certificats per comprovar que els assistents no estan contagiats. “Hem d’estudiar bé quins tests d’antígens utilitzem perquè necessitem que detectin càrregues virals molt baixes, i que tinguin la màxima sensibilitat i especificitat”, ha indicat la presidenta de col·legi, Rosa Núria Aleixandre, que també ha explicat que han d'analitzar quines farmàcies participaran en el projecte. 

“Serà voluntari, i s’haurà d’estudiar bé que tinguin un espai adequat per fer les proves, i definir si es fa amb automostra, in situ o com”, ha posat d’exemple Aleixandre, que també ha assenyalat que després es farà un seguiment dels assistents per veure si s’han infectat. Pel que fa a la privacitat de les dades personals i sanitàries, Salomó ha assegurat que, gràcies a la tecnologia blockchain, està garantida: “L’aplicació només identifica que la persona és covid free, però no guarda cap dada”.  

Una finestra de noves oportunitats

Els impulsors preveuen dur a terme la prova pilot l’última setmana de febrer i al mes de març, però no han donat detalls de quina mena d’activitats es faran, quins dies o en quins espais. Sí que s’intueix, però, que tocaran diferents tecles: entre els participants hi figuren les associacions d’hostaleria i comerç i el Girona Futbol Club; a més del director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, o el xef d’El Celler de Can Roca, Joan Roca.

Tots ells han destacat que la prova els obre una finestra d'oportunitats per tornar a aixecar les persianes de bars, teatres i estadis. "Girona és un escenari ideal per posar en marxa aquesta iniciativa, estem molt esperançats", ha admès el xef d'El Celler de Can Roca, i Sunyer ha afegit: "Podem obrir camins perquè la cultura sigui sostenible econòmicament i que, sobretot, arribi on ha d'arribar, que és a tocar la fibra". El conseller de Polítiques Digitals, Josep Puigneró, ha resumit que, en definitiva, el projecte permetrà “mantenir les activitats econòmiques" i alhora, “garantir amb seguretat la salut de les persones”.

stats