Societat 17/11/2018

SOS Menjadors es mobilitza per aturar el decret abans del 19 de gener

Es reuniran amb tots els partits per buscar suports

Laia Vicens
2 min
El pati del col·legi Pràctiques II de Lleida amb escolars menjant un entrepà per dinar per protestar contra el decret de menjadors

Que dissabte 19 de gener, com a molt tard, el departament d’Ensenyament hagi aturat el decret de menjadors. Aquest és el termini que es va fixar ahir la plataforma SOS Menjadors, que va anunciar mobilitzacions fins aquell dia perquè la conselleria freni la nova normativa que ha de servir per regular la contractació del servei de menjador de les escoles públiques de Catalunya. Després de 22 anys amb el mateix decret, el departament preveu que a partir d’ara el servei es contracti directament pel consell comarcal, l’Ajuntament o les direccions dels centres a través d’un concurs públic. Les AMPAs, doncs, queden apartades de la contractació i se les relega a la supervisió del servei.

Per evitar-ho, SOS Menjadors fa setmanes que es mobilitza a nivell municipal, impulsant mocions als ajuntaments que insten el departament a aturar el decret i obrir un període de diàleg. Els textos s’han aprovat ja en una trentena de municipis, en molts casos per unanimitat. La plataforma es reunirà properament amb tots els partits per fer pinya i aconseguir aturar el decret. El PSC, els comuns i la CUP s’han mostrat ja molt crítics amb els plans del departament, però SOS Menjadors vol aprofitar que seccions locals del PDECat i ERC han votat a favor de la moció per fer encara més pressió a la conselleria.

Així, preparen mobilitzacions descentralitzades a les quatre capitals catalanes el proper 19 de desembre i també el 19 de gener, la data límit que posen al departament de Josep Bargalló perquè es faci enrere en l’esborrany que es va presentar a les entitats i sindicats. El departament, que vol aprovar el text abans del maig perquè entri en vigor el curs que ve, ja va dir que era una proposta oberta a canvis. De fet, aquesta setmana va obrir una bústia online per poder rebre suggeriments.

El nou decret regularà un servei que afecta 400.000 nens i nenes i que genera prop de 2,5 milions euros de negoci al dia.

stats