Societat 28/01/2015

SOS Racisme troba "insuficient" la supressió de quatre articles del reglament dels CIE

L'entitat recorda que el Tribunal Suprem només ha suprimit "la meitat" dels preceptes que van recórrer juntament amb la Federació Andalucia Acoge i l'Associació Prodrets Humans i confia que "els camins legals continuïn" oberts per "arribar fins al final"

Marc Toro
2 min
El centre d'internament de immigrants (CIE) de la zona franca de Barcelona.  FRANCESC MELCION / DIARI ARA

Barcelona"Tota supressió d'articles que vulnerin els drets humans és benvinguda, però no és suficient". Així s'ha expressat a l'ARA Isidoro Barba, membre de la direcció de SOS Racisme a Catalunya, respecte l'anul·lació aquest dimarts de quatre articles del reglament dels CIE per part del Tribunal Suprem. Barba ha recordat que l'alt tribunal només ha suprimit "la meitat" dels preceptes que van recórrer juntament amb la Federació Andalucia Acoge i l'Associació Prodrets Humans.

Concretament, els magistrats han acordat per majoria anul·lar els articles 7.3 (paràgraf segon), 16.2 (lletra k), 21.3 i 55.2 (paràgraf primer). "El Consell General del Poder Judicial ja va considerar il·legals aquests quatre supòsits quan es va redactar el reglament. Ara el Tribunal Suprem no ha fet més que ratificar-ho", ha afegit.

Entre els supòsits que el Suprem ha mantingut al reglament, ha explicat Barba, hi ha la possibilitat de portar els immigrants en procés d'expulsió en centres alternatius al CIE "en cas d'emergència", la presència de policies armats enlloc de funcionaris als centres, la possibilitat de requisar objectes "no autoritzats" -enlloc de "prohibits", cosa que porta a l'ambigüitat- o la "discrecionalitat dels directors dels CIE" a l'hora de prendre decisions.

Amb tot, SOS Racisme celebra aquesta 'petita victòria' en la seva lluita contra els CIE, però confia que "els camins legals continuïn" oberts per "arribar fins al final". En aquest sentit, l'organització no descarta arribar fins al Tribunal d'Estrasburg, conscient que les contradiccions del reglament amb les normatives europees "és important". Més enllà d'això, Barba ha volugt recordar que "els CIE només poden ser entesos com un element repressiu respecte els immigrants" i que l'única solució passa pel seu tancament.

"S'han aprovat reglaments il·legals"

José Luis Rodríguez Candela, coordinador de l'equip jurídic d'Andalucia Acoge, ha lamentat en un comunicat que "una vegada més són els tribunals els que protegeixen els drets dels estrangers, i no el Govern o el Parlament". "Aquesta anul·lació ens demostra que han estat aprovats reglaments il·legals i lleis inconstitucionals", ha afirmat.

En una línia semblant, el coordinador de l'àrea d'Immigració Inmigración de l'Associació Prodrets Humans ha celebrat l'anul·lació dels articles, però ha demanat "esperar la sentència per analitzar la valoració que fa el Suprem d'aspectes tan importants com la regla general que els policies del CIE prestin servei amb armes de foc, o la possibilitat de suspendre les comunicacions dels interns amb familiars i amics".

stats