Societat 27/01/2015

El Tribunal Suprem anul·la quatre articles del reglament dels CIE

Tres ONG a favor dels drets humans havien presentat un recurs per vuit articles d'aquest nou reglament del centres d'internaments d'immigrants

Acn / Ara
1 min
Una de les protestes per tancr el CIE de la Zona Franca / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl Ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha acordat aquest dimarts admetre parcialment els recursos de Sos Racisme, Federación Andalucia Acoge i Associació Prodrets Humans contra el reglament de funcionament i règim interior dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). Ha anul·lat quatre dels vuit articles recorreguts el passat 28 de juliol per aquestes tres entitats.

En concret els articles que s'anul·len són el 7.3 paràgraf 2, el 16.2 paràgraf K, el 21.3 i el 55.2 paràgraf 1. Els magistrats entenen que els dos primers contradiuen la Directiva europea 2008/115 de 16 de desembre que en l'article, 17.2 reconeix el dret de les famílies internades en espera d'expulsió a que se'ls faciliti allotjament separat que garanteixi un grau adequat d'intimitat. La decisió ha estat presa per majoria.

En relació amb l'article 21.3, els magistrats del Suprem consideren que és contrari a la Llei d'estrangeria de l'any 2000, que no permet un nou internament per qualsevol de les causes previstes en un mateix expedient d'expulsió.

Pel que fa a l'últim article, permetia els registres personals fins i tot amb nu integral. Els magistrats entenen que excedeix la mateixa llei d'estrangeria i la jurisprudència del TC, ja que establia dos supòsits diferenciats (raons de seguretat o motius per creure que l'intern amagava objectes o substàncies prohibides) que, segons els jutges, haurien de ser concurrents.

El reglament dels CIE es va aprovar el 14 de març del 2014 en un consell de ministres, amb quatre anys de retard, i de seguida va ser recorregut.

stats