Societat 01/02/2013

Desarticulat un grup criminal dedicat al contraban de tabac a Catalunya

La policia ha detingut 9 persones i s'han intervingut 3.000 cartrons de tabac

Acn
2 min
Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup de contraban que actuava entre Andorra i Catalunya. / ACN

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut nou persones integrants d'un grup criminal que es dedicava a la venda i distribució il·legal de tabac a tot Catalunya. La policia va iniciar les investigacions al barri de Sant Martí de Barcelona, on es va saber que la venda de tabac de contraban a diferents bars havia augmentat, mentre disminuïa la venda als estancs de la zona.

Els agents van estirar el fil i van descobrir una trama que comprava tabac a Andorra, l'emmagatzemava a la Seu d'Urgell, i des d'allà el transportava a altres magatzems de Rubí i Badalona per acabar de distribuir-lo. Els registres van acabar amb la intervenció de 12 vehicles, 3.000 cartrons de tabac i 12.000 euros en efectiu.

La investigació els va portar fins a Andorra, com a punt de sortida de la mercaderia, que acabava en dos garatges de la Seu d'Urgell. D'un d'aquests garatges sortien dos vehicles cada setmana, i de l'altre, un cada dilluns, en direcció cap a diferents punts del territori català. La policia va comprovar que dos dels detinguts eren residents d'una urbanització de luxe de la Seu d'Urgell. Compraven el tabac a Andorra i el transportaven amagat als baixos de vehicles d'alta gamma.

Des dels dos garatges de la Seu, els vehicles transportaven la càrrega fins a un garatge privat de Rubí, i des d'allà es transportava en furgoneta fins a la zona comercial de Montigalà, a Badalona. Allà, es lliurava la mercaderia i es desplaçaven fins a un traster de Badalona, on feien la descàrrega i anaven de nou a la zona comercial per tornar la furgoneta, un procediment que es repetia fins a tres vegades al dia.

En aquest traster, es reunien per preparar les comandes i agrupaven el tabac en bosses d'escombraries que lliuraven primer en un bar de Barcelona. Els propietaris del local i un dels seus treballadors, també detinguts, s'encarregaven de distribuir el tabac al mateix bar o en domicilis particulars. Per portar-los als domicilis, comptaven amb la col·laboració d'un altre home, que s'amagava els cartrons a la jaqueta o en un carro de la compra.

La investigació, que va acabar el 25 de gener passat amb entrades i registres a domicilis i trasters −dos domicilis de la Seu d'Urgell, un de Sant Adrià i un del Masnou; un traster de Rubí i un altre de Badalona i dos bars de Barcelona−, i va acabar amb la detenció de nou persones, totes, de nacionalitat espanyola. Es van intervenir 3.000 cartrons de tabac d'un valor aproximat de 125.000 euros, i uns 12.000 euros en efectiu, així com 12 vehicles valorats en 325.000 euros.

Els Mossos d'Esquadra encara busquen un membre més del grup. Els detinguts van passar a disposició judicial aquest cap de setmana i el jutge en va decretar llibertat amb càrrecs.

stats