Un 40% dels ciutadans de l'àrea metropolitana creuen que la seguretat ha empitjorat l'últim any

Vuit de cada deu creuen que cal millorar la coordinació entre policies locals i Mossos

2 min
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han d'anar més coordinats en matèria i estratègies de seguretat, tal com ja passa en altres àmbits en què les fronteres entre els termes municipals han desaparegut. La idea la va llançar fa pocs mesos el vicepresident executiu de l'AMB, Antoni Balmón, recordant que és un àmbit per explorar però que està previst a la llei metropolitana en vigor. "Hem d'evitar que els nostres barris es degradin", advertia llavors el vicepresident. Una enquesta recent, encarregada per la mateixa AMB i a la qual ha tingut accés l'ARA, apunta que el 40% dels ciutadans dels municipis metropolitans detecten que la seguretat al seu barri o ciutat ha empitjorat en l'últim any.

La sensació d'una inseguretat creixent és més acusada entre els municipis que es podrien considerar mitjans dins l'AMB (els que tenen entre 100.000 i 500.000 habitants). Aquí, més de la meitat dels enquestats opinen que la seguretat ha empitjorat en els últims 12 mesos, mentre que a les ciutats per sobre del mig milió d'habitants són un 40% dels enquestats els que corroboren aquesta situació. En els municipis més petits de 100.000 habitants, un de cada tres ciutadans preguntats veuen caure la seguretat respecte a fa un any.

En termes generals, l'avaluació de la seguretat metropolitana és "dolenta" per a un de cada quatre enquestats i, de nou, són els municipis mitjans els qui la puntuen pitjor. En canvi, per a un 60% dels enquestats la situació de la seguretat al seu barri o ciutat és "bona". Per franges d'edat, els més joves (de 16 a 29 anys) són els qui valoren més positivament la situació i per a un 67% les seves ciutats o barris són segurs, mentre que els ciutadans que més suspenen la seguretat són els que tenen entre 45 i 59 anys. De fet, també són els de més edat els qui troben a faltar més presència policial en general als carrers, tot i que en termes generals el 50% dels enquestats volen més agents per a la seva ciutat o barri.

L'AMB vol treballar amb la Generalitat que les policies locals de diferents ciutats puguin treballar colze a colze entre elles i amb els Mossos d'Esquadra, possibilitat que és ben vista per més del 80% dels ciutadans, segons recull l'enquesta. De fet, Balmón ja va proposar que la futura coordinació pugui construir-se a partir de l'experiència de la M7, una aplicació en la qual ja hi ha actualment 12 municipis metropolitans i que va posar d'exemple perquè ha servit per detenir delinqüents fora de la població on havien comès el delicte.

Sobre les propostes que, majoritàriament, la ciutadania avala per millorar la seguretat destaca tot el que té a veure amb la seguretat nocturna. Tant l'erradicació de racons insegurs com la millora de l'enllumenat públic o el reforç de la vigilància als carrers serien prioritaris per a més del 80% dels enquestats. A banda, també destaquen propostes com una aplicació d'alarma immediata quan algú es trobi en risc, les parades a demanda dels busos nocturns, que ja han assajat alguns municipis, i el desplegament de càmeres.

stats