Cap a una seguretat metropolitana

Balmón iniciarà converses amb la Generalitat per tenir un nou sistema de protecció d'aquí un any

2 min
Agents de la Guàrdia Urbana a Barcelona

BarcelonaEl vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón, ha anunciat aquest matí la intenció de crear un sistema de seguretat que englobi els 36 municipis del territori. El també alcalde de Cornellà de Llobregat ha aclarit que no es tracta de crear un nou cos policial, sinó de millorar la "coordinació". "Cal evitar que els nostres barris es degradin", ha insistit. Balmón ha dit que aquesta idea "està a l'agenda de l'AMB des de fa temps" i ha recordat que ho preveu l'article 14 de la llei metropolitana. Segons ha explicat, aquesta coordinació es podria reforçar a partir d'una aplicació ja existent, la M7, on actualment ja hi ha 12 municipis metropolitans. "Ja tenim un sistema que ens permet actuar entre municipis", ha dit Balmón, que ha afegit que cal que "els Mossos, que estan dividits en àmbits territorials, tinguin un interlocutor". El vicepresident socialista ha posat com a exemple que, gràcies a aquesta aplicació, "s'ha pogut detenir persones dos municipis més enllà d'on s'ha produït el delicte". "La seguretat no pot ser de cada municipi", ha dit.

Segons fonts de l'Àrea Metropolitana, la mesura anirà acompanyada de polítiques de reforç de l'enllumenat públic, de desplegament de càmeres, d'erradicació de racons insegurs i d'instal·lació de parades d'autobús nocturn a demanda. A més, permetria tenir més influència si, per exemple, es vol fer pressió per modificar una llei. La proposta s'ha fet en el marc dels cicles de diàlegs Fer metròpolis, organitzats per RethinkBCN, revista de la Societat Barcelonina d'Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball (SBEES). A partir d'aquest primer anunci, el vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana obrirà un diàleg amb els governs locals i la Generalitat de Catalunya. Podria estar fet a finals d'aquest mandat, és a dir, d'aquí poc més d'un any.

L'acte ha estat conduït per la periodista Mónica Günter i presentat per Àngel Simón, president d'Agbar i del consell de patrocinadors de la SBEES. Entre el públic hi havia l'expresident de la Generalitat i exalcalde de Cornellà José Montilla; el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

"Millorar la vida quotidiana"

Durant l'acte, que s'ha celebrat a Foment de Treball, Balmón ha recordat com es va constituir l'Àrea Metropolitana i ha destacat com s'ha anat consolidant al llarg dels últims deu anys. "Abans teníem un pressupost de 500 milions d'euros i ara un de gairebé 1.000 milions", ha dit a tall d'exemple. Günter li ha recordat que aquesta institució es veia històricament com un "contrapoder" al govern de la Generalitat (en mans de CiU), però Balmón ha explicat que va aconseguir el suport de Xavier Trias i deixar enrere, almenys en part, les lluites partidistes. "Cal apartar una mica les sigles per entrar a l'Àrea Metropolitana", ha dit.

Segons ha recordat, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi viuen el 52% del total de catalans i el 57% de la població ocupada. Balmón ha dit que encara cal continuar "consolidant" l'espai d'aquesta institució "per millorar la vida quotidiana de la població".

stats