Successos
Societat Successos 09/11/2022

Afers Interns envia als tribunals l'actuació dels agents fora de servei al Raval

Els mossos d'esquadra implicats encara no han declarat davant de la DAI

3 min
El carrer d'en Roig del Raval, espai on va haver-hi els enfrontaments

BarcelonaUns quants mossos d'esquadra fora de servei que tornaven de sopar ara fa un mes asseguren que, quan travessaven el carrer d'en Roig, al cor del Raval, dos veïns els van increpar verbalment i físicament i els van llançar objectes perillosos, fins al punt que un va resultar ferit. Els policies ja han presentat dues querelles i una denúncia, que s'ha admès a tràmit. En canvi, els veïns, una parella que la policia té controlada perquè l'home té 18 antecedents, assegura el contrari: que els Mossos els van insultar i que fins i tot els van robar dos patinets. Els agents sostenen que els van requisar perquè eren robats. Sigui com sigui, les versions contradictòries van portar la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos a obrir una informació reservada per investigar els fets. Ara, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, la DAI envia la disputa als tribunals, perquè ha trobat indicis que apunten que la conducta dels agents podria ser judicialitzada.

D'aquesta manera, la DAI ha aturat temporalment la informació reservada que havia obert per deixar en mans dels tribunals l'evolució d'aquest cas. El jutjat valorarà si cal obrir una causa penal. Els agents implicats, però, segons denuncia el seu advocat, José Antonio Bitos, encara no han declarat davant d'Afers Interns. La causa, doncs, s'ha enviat als tribunals abans que els policies parlessin. Fonts dels Mossos d'Esquadra confirmen aquest extrem i apunten que ho faran en breus, ja que el procés de citació ja està en marxa. Així, s'ha enviat la causa als tribunals amb altres evidències que ha recollit la DAI, com els testimonis de veïns o les gravacions de les càmeres de seguretat. Bitos critica que "mai" s'havia enviat als jutjats una causa sense que declaressin els implicats i amenaça amb accions que es podrien pendre des del sindicat USPAC. "Lamentem que Interior en comptes de defensar els mossos agredits faci l'acusació davant dels jutjats", denuncia Bitos.

Lleixiu, ampolles de vidre i barres de ferro

De moment, no hi ha cap mesura cautelar. De fet, si bé la investigació d'Afers Interns se centra en l'actuació dels agents, la DAI també avisa els jutjats que hi ha indicis d'un atemptat contra l'autoritat per part d'un dels veïns. Les querelles a la justícia que han presentat els policies implicats van en aquest sentit. A més, també es va denunciar la persona que va publicar el vídeo dels incidents a les xarxes socials amb l'argument que s'havia saltat la normativa de protecció de dades.

El grup de policies estava format per uns vuit agents fora de servei que fa anys que treballen a Ciutat Vella. Segons la seva versió, van anar a sopar i cap a les 22 hores els van increpar dos veïns, amb insults i llançament d'objectes. Quan van sortir del restaurant, cap a les 00.30 hores, van tornar a passar pel carrer i els mateixos veïns els esperaven. Els mossos van veure que al portal hi havia dos patinets aparcats i això els va sobtar. Sabent l'historial del presumpte propietari, van intentar preguntar si eren d'algú. En aquest moment va tornar a començar el llançament d'objectes perillosos per part dels dos veïns: lleixiu, ampolles de vidre, barres de ferro. Finalment, com que el veí no va poder demostrar que els patinets fossin seus, els agents els van requisar. Els van portar a la comissaria de Ciutat Vella i encara hi són, sense que ningú els hagi reclamat.

Quan els agents van agafar els patinets, el veí amb antecedents va baixar al carrer amb un pal. És llavors quan un dels mossos va treure una porra extensible. Segons diversos testimonis, no van arribar al cos a cos. En els enregistraments, que es van fer virals a les xarxes socials, els veïns acusen els Mossos d'orinar als portals, un fet que diversos testimonis del barri no poden confirmar. En els vídeos tampoc queda clar, ja que es pot veure els agents amagats als portals, però també ho explica que hi hagi llançament d'objectes i s'estiguin protegint. Alhora, els residents acusen els policies d'anar borratxos i també de trencar mobiliari urbà. En el vídeo, de fet, es pot veure com un d'ells clava una puntada de peu a un garatge. Ara, la qüestió ja està, per partida doble, en mans dels tribunals.

stats