Successos
Societat Successos 30/11/2022

La banda que robava cotxes d'alta gamma per estampar-los contra botigues de luxe

Els Mossos i la Guàrdia Civil desarticulen un grup criminal que ha causat danys valorats en 850.000 euros

2 min

BarcelonaPodria semblar contradictori robar cotxes d'alta gamma –com un Audi A6 o un BMW X7– per acabar-los estampant contra l'aparador d'una botiga o un estanc per robar-hi peces de roba o cartrons de tabac, però una banda de lladres ho tenia tot mil·limetrat. De fet, eren un dels grups més important de l'Estat en aquest tipus de delictes fins que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil els han aconseguit desarticular. Estaven establerts a la Comunitat de Madrid, on robaven aquests cotxes. En un principi atracaven concessionaris, però van descobrir les claus OBD, que utilitzen un sistema electrònic que permet obrir i arrencar qualsevol cotxe.

Eren selectius, només volien cotxes bons i amb molts cavalls. Més de 250, per anar bé. Aquests vehicles eren "fonamentals" per a la seva manera de funcionar, tal com ha explicat el subinspector Jonatan Herrera, cap de l'Àrea Central d'Investigació de Patrimoni de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos. No robaven mai a Madrid perquè la policia no els tingués fitxats de seguida, sinó que feien centenars de quilòmetres per arribar a altres províncies. Un cop davant de l'aparador escollit, feien marxa enrere molt lentament perquè el vidre s'anés trencant de mica en mica. Per això també necessitaven cotxes amb molta potència. Entraven a l'establiment, robaven i marxaven amb el mateix vehicle, que quedava ratllat però encara era funcional –i més amb 250 cavalls– per escapar-se si la policia els perseguia. Després tornaven a Madrid per revendre tots els productes robats. A vegades agafaven un Airbnb per passar la nit o ocupaven un habitatge.

De fet, solien fer rutes i de tornada a casa paraven en algunes ciutats més per robar. Algun cop havien protagonitzat quatre robatoris en una sola nit de tornada a casa. Sobretot buscaven el luxe: bosses de mà de marca i peces de roba de milers d'euros, per exemple. Però també han robat en estancs, en bancs de bitcoins i en botigues de tecnologia. I no només a Barcelona, sinó que també a València, Castella-la Manxa i Castella i Lleó. Els Mossos els van començar a seguir la pista arran de cinc robatoris amb força entre el 20 i el 28 de gener a Barcelona, Sabadell, Cornellà i Terrassa. Veient que procedien de Madrid, van crear un equip conjunt amb la Guàrdia Civil per investigar-los. En total, es calcula que entre cotxes robats i locals atracats han provocat uns danys de 850.000 euros.

'Modus vivendi'

Ara fa 16 dies, el 14 de novembre, es va engegar l'operatiu, que es va acabar amb sis detencions i nou entrades a domicilis. El grup, però, estava format per vuit persones i la policia encara busca els dos que falten. "Dues persones es dedicaven a rebre el material robat i vendre'l, i els altres sis eren els presumptes autors materials dels robatoris", explica Herrera. Era el seu modus vivendi: no treballaven de res més i els agradava portar roba de luxe per aparentar.

Eren "professionals" i feia temps que s'hi dedicaven, i al seu historial ja hi acumulaven 235 antecedents. I això que algun d'ells no passen de la trentena. Segons fonts policials, anaven dels 30 als 40 anys. Tres estan en presó provisional per 16 fets delictius, però n'hi ha 38 més que encara s'estan investigant.

stats