6 morts i 15 ferits en l'incendi d'una residència a Montcada

"Una anomalia elèctrica" causada per una regleta, possible origen del foc segons la Guàrdia Civil

Daniel Martín
4 min
Diversos agents de la Guàrdia Civil davant de la residència d'avis de Montcada on s'ha produït un incendi que ha provocat sis morts i 15 ferits

ValènciaIncendi mortal en una residència d'avis a la localitat valenciana de Montcada (l'Horta) que ha deixat un balanç de sis víctimes, d'entre 67 i 95 anys, i persones ferides de diversa consideració després que les flames hagin arrasat una ala sencera del geriàtric.

El foc, que ha obligat a desallotjar un total de 70 interns, va començar ahir dimarts poc després de les onze de la nit en una habitació de la primera planta en la qual hi havia dos ancians, que han mort, segons ha explicat l'inspector en cap del Consorci de Bombers de València, José Miguel Basset, que ha assenyalat que quan van arribar a la residència es van trobar "gran quantitat de persones demanant auxili i atrapades pel fum, sobretot a la planta superior". Basset ha detallat que el foc estava "totalment desenvolupat" i que van procedir a rescatar "moltíssimes persones, unes 20 o 25, de les habitacions de l'ala afectada i del pis superior".

Actuacions del Consorci de Bombers de València en l'incendi de la residència de Montcada

Les tasques perquè els interns sortissin es van veure dificultades perquè molts residents estaven dormint quan va començar el foc i, encara que alguns s'havien despertat a causa del fum, "la majoria eren al llit sense poder-se moure", segons ha explicat el cap del Parc de Bombers de la Pobla de Farnals, Rafael Esteve, que ha destacat que va ser una tasca "complicada" i que fins i tot va caldre treure molta gent de les habitacions "al mateix llit". Esteve ha detallat que "el pitjor" va ser el fum, sobretot en el corredor on va començar l'incendi, però que gràcies al fet que hi havia "molts mitjans" i els agents de Policia Local i la Guàrdia Civil "van ajudar molt" l'evacuació es va fer "bastant ràpid". També ha destacat el compromís dels treballadors la filla d'una anciana de 90 anys usuària de la residència, que ha explicat a l'agència Europa Press que es va desplaçar al geriàtric al veure les ambulàncies i va ser testimoni dels treballs d'evacuació: "Va ser vist i no vist. Entraven a pit descobert, hi havia fum i els pobres [bombers i agents de les forces i els cossos de seguretat] s'oblidaven de la seva vida per salvar-ne d'altres".

L'inspector en cap del Consorci de Bombers de València ha precisat que una vegada extingit l'incendi van trobar dues persones mortes a l'habitació sinistrada i que les altres han perdut la vida per "inhalació de fum o qualsevol altra circumstància". Entre els 15 ferits encara hi ha almenys tres persones greus, mentre que la resta es mantenen estables. Els serveis d'emergència els han traslladat a diferents hospitals de la zona com l'Hospital Doctor Peset, l'Arnau de Vilanova, el Clínic i l'Hospital de Manises, i al migdia cinc dels ingressats han pogut abandonar els centres sanitaris. A conseqüència dels treballs d'extinció del foc, set policies, tres membres de Protecció Civil i un agent de la Guàrdia Civil també van necessitar ser atesos pels serveis sanitaris.

Dos agents de la Guàrdia Civil revisant una habitació de la residència d'avis de Montcada on s'ha produït un incendi que ha deixat 6 morts i 15 ferits.

Pel que fa a l'origen del foc, la Guàrdia Civil ha informat que un informe preliminar dut a terme aquest dimecres indicaria que la causa seria "una anomalia elèctrica causada per una regleta a l'habitació on es va originar l'incendi". Aquesta hipòtesi contradiu la que ha fet pública aquest matí el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que s'ha desplaçat al geriàtric i ha afirmat que l'origen podria ser un curtcircuit en una màquina d'oxigen.

Puig ha explicat que les tasques de rescat dels residents han sigut complicades, perquè es tracta de persones amb grans problemes de mobilitat, i ha destacat el treball de les forces i cossos de seguretat, dels bombers i de personal de l'Ajuntament i de la residència "que han estat treballant perquè es pogueren salvar les màximes persones possibles".

El president valencià ha emfatitzat que, en aquests moments, el "fonamental" és que tots els ferits es puguin recuperar, així com reconfortar els familiars que han perdut una persona estimada. Puig els ha traslladat les seves condolences, ha dit que ha sigut una nit "molt trista" i ha demanat pensar en els que encara estan patint: "El nostre primer pensament, les famílies que han perdut un ésser estimat i, també, els afectats que són a l'hospital", ha conclòs.

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha informat que al llarg d'aquest dimecres s'han traslladat 12 ancians de la residència de Montcada, de titularitat pública però gestionada per una empresa, a altres geriàtrics. Oltra també ha lamentat que l'incendi s'hagi produït a la zona que allotjava els residents amb més dependència i menys mobilitat, fet que ha "complicat enormement l'evacuació". En solidaritat amb els familiars de les víctimes, l'Ajuntament de Montcada i la Generalitat Valenciana han decretat tres dies de dol oficial. Durant aquest temps les banderes del consistori onejaran a mig pal.

Els Bombers de València durant la intervenció a la residència de Montcada.

Segon incendi a la residència de Montcada

La d'aquest dimarts no és la primera ocasió en què la residència de gent gran de Montcada pateix un incendi, ja que l'abril del 2008 se'n va declarar un, provocat per una dona que va acabar suïcidant-se. El succés va deixar, a més, set persones més hospitalitzades per intoxicació de fum. En aquella ocasió, el sinistre va obligar a desallotjar mig centenar de persones del geriàtric. El fet que el foc es produís de nit també va dificultar el rescat dels residents, que estaven descansant a les habitacions. 

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià, Mónica Oltra; l'alcaldessa de Montcada, Amparo Orts, i altres autoritats durant el minut de silenci dut a terme les portes de l'Ajuntament.
stats