Cocodrils, rinoceronts i un elefant: intervenen a Bétera la col·lecció més gran d'animals protegits dissecats

La Guàrdia Civil investiga un home que acumulava 1.090 exemplars, alguns d'animals ja extingits, en un recinte de 50.000 metres quadrats

Ara
2 min
Guàrdies Civils al costat d'alguns dels animals dissecats intervinguts, en una imatge difosa pel cos

BarcelonaUna nau de Bétera (Camp de Túria) amagava la que es considera la col·lecció més gran d'animals protegits dissecats localitzada fins ara a Espanya, i una de les més grans d'Europa: des d'óssos polars a rinoceronts, cocodrils, lleons i fins i tot un elefant. En total, 1.090 exemplars, alguns d'animals ja extingits o en perill d'extinció, que la Guàrdia Civil calcula que podrien tenir un valor de més de 29 milions d'euros. Els agents investiguen el propietari, que no ha sigut detingut, per un delicte de contraban i un altre de protecció a la flora i la fauna. Ara analitzaran la documentació aportada per l'home per justificar aquestes possessions.

L'equip de Protecció de la Natura de la comandància de València va començar a estirar del fil el novembre de l'any passat, després de tenir coneixement d'una suposada col·lecció privada d'espècies protegides d'animals dissecats. El que no s'esperaven era la seva magnitud. Un recinte de 50.000 metres quadrats dins d'una nau, on també hi havia un habitatge.

De fet, la nau estava habilitada com una espècie de museu, amb una sala amb fins a 198 ullals de marfil d'elefants formant un passadís al voltant de vitrines amb altres espècies d'aus dissecades i caps de cérvols o de bisons a les parets. Altres dels animals dissecats, que havien sigut momificats en postures en moviment o en posicions d'atac, eren en altres estances amb murals i pintures que recreaven el seu lloc d'origen.

Una agent de la Guàrdia Civil documentant els ullals i altres espècies d'animals dissecats intervinguts, en una imatge cedida pel cos.

En total, els agents han intervingut 1.090 animals dissecats. D'aquests, 405 pertanyen a espècies regulades per la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITES). De fet, alguns dels animals són d'espècies ja extingides, com ara l'òrix blanc, o que pateixen un risc molt elevat de ser-ho, com ara els tigres de Bengala o els antílops addax. També hi havia animals amb altres nivells de protecció, com ara óssos polars, guepards, lleopards, lleons, linxs, panteres i rinoceronts blancs.

L'operació, que porta el nom de Valcites, ha comptat amb la col·laboració de tècnics del servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, membres de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses –que són els que han identificat totes les espècies–, així com de l'Europol. El jutjat de primera instància i instrucció 2 de Llíria s'ha fet càrrec del cas.

Altres dels animals dissecats intervinguts per la Guàrdia Civil.
stats