Successos
Societat Successos 31/01/2023

Confisquen més de mil quilos de cocaïna en un contenidor de cacau al port de Barcelona

La investigació continua en marxa per acabar de desmantellar l'organització que duia droga des de l'Equador

2 min
Cocaïna intervinguda al Port de Barcelona

BarcelonaFeia almenys dos anys que no es detectava un carregament de cocaïna tan gran al port de Barcelona. La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han confiscat aquest dimarts 1.340 quilos de coca, més d'una tona, camuflats a dins d'un contenidor que transportava cacau en pols. El carregament venia de Guayaquil, el port més important de l'Equador, però, segons les primeres investigacions, tot apunta que l'empresa de cacau no en sabia res.

Feia mesos que la Guàrdia Civil anava darrere d'una organització criminal que entrava droga a Espanya amb el mètode del "ganxo cec". És a dir, amagar droga a l'interior d'un contenidor sense que l'empresa importadora ho sàpiga. I la investigació ha permès aturar l'enviament. Sempre actuaven igual: quan havien introduït el carregament, uns membres de l'organització, els anomenats receptors, entraven d'incògnit al port i recollien la droga del contenidor. En aquest cas, la Guàrdia Civil ha intervingut abans que ho fessin, però la tasca policial continua per arrestar també els altres membres.

Tot i que anava camuflada, la cocaïna s'emmagatzemava en caixes de grans dimensions, gairebé d'un metre per un metre. Hi havia fins a 17 caixes d'aquesta mida. Tot plegat quedava amagat per uns grans sacs de color marró que transportaven el cacau en pols. Just abans que el carregament pugés a un vaixell de mercaderies al port de Guayaquil els membres de l'organització criminal van forçar la porta del contenidor i hi van amagar la cocaïna.

Últims grans cargaments de droga al Port de Barcelona

90 quilograms

L'11 de gener d'aquest any la Guàrdia Civil va intervenir un contenidor venia d'Hondures. Sobre el paper, transportava cafè en gra. Però quan el van escorcollar, hi van trobar 90 quilos de cocaïna amagats en dues motxilles. També van fer servir el ganxo cec.

3.000 quilograms

Al Port no sempre s'hi ha trobat cocaïna. El juny de l'any passat la Guàrdia Civil va requisar 3,2 tones de cantinona sintètica, droga coneguda popularment amb el nom de sals de bany. Es calcula que al mercat negre aquesta quantitat tenia un valor de 61 milions d’euros.

3.700 quilograms

El desembre del 2021 els cossos policials van dur a terme un operatiu antidroga inaudit. Un dels epicentres va ser el Port de Barcelona, on es va intervenir el cargament de metamfetamina més gran de la història, amb més de 2.500 quilos. A més, van requisar 1.370 quilos de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per fer estupefaents.

2.500 quilograms

L'agost del 2021 la Guàrdia Civil va intervenir 2.471 quilos de cocaïna i 30.515 de haixix als ports d'Algesires (Cadis), Barcelona i Las Palmas de Gran Canaria en el marc d'un operatiu contra el tràfic internacional de droga. També van detenir 43 integrants de xarxes delictives.


1.000 quilograms

Dos mesos abans, el juny del 2021, aquest cop el Servei de Vigilància Duanera va trobar una tona de cocaïna amagada en dues calderes industrials dins un contenidor al port de Barcelona. Provenia de l'Uruguai i havia fet cinc escales abans d'arribar a Catalunya.


Dos detinguts a Montcada i Reixac

Aquest dilluns els Mossos d'Esquadra també han comunicat una intervenció de 17 quilograms de marihuana a Montcada i Reixac. Dimecres dos agents que patrullaven van sentir una olor molt forta de marihuana. Sovint, segons apunten fonts policials, l'olor és el que més delata un possible intercanvi de cànnabis o un conductor sota els efectes d'aquesta droga. En aquest cas, els agents es van acostar al vehicle d'on venia l'olor i van veure com dos homes hi carregaven bosses de marihuana. Els van detenir a tots dos (tenen 23 i 24 anys), i estan acusats d'un delicte contra la salut pública. Després de passar a disposició judicial han quedat en llibertat amb càrrecs.

Marihuana intervinguda a Montcada i Reixac.
stats