Troben a Barcelona la quantitat més gran a Europa de la droga coneguda com a 'sals de bany'

La Guàrdia Civil requisa 3,2 tones de catinones sintètiques al port que tenen un valor de 61 milions d’euros

2 min
Bidons requisats al port de Barcelona amb droga

BarcelonaLa catinona sintètica és una droga coneguda popularment amb el nom de sals de bany i que té efectes estimulants i al·lucinògens. La substància prové d’un arbust que es diu cat i que és originari de l’est de l’Àfrica i del sud d’Aràbia: aquesta planta conté la catinona, un estimulant que s’acostuma a consumir mastegant les fulles i en infusió. D’aquí en sorgeixen les variants sintètiques, que són més potents que el compost natural i perilloses, segons la Guàrdia Civil, que són les anomenades sals de bany. Al port de Barcelona han trobat la quantitat més gran d’aquesta droga a Europa: se n’han requisat 3,2 tones, que es calcula que al mercat negre tenen un valor de 61 milions d’euros.

La Guàrdia Civil va saber a principis d’aquest any, després d’una operació policial a França, que al port de Barcelona s’hi podia estar emmagatzemant aquesta substància. Els investigadors van veure que una organització criminal havia importat grans quantitats de catinones sintètiques a través de tres empreses que estaven relacionades i eren especialistes en duanes. Per evitar els controls d’inspecció del port, falsificaven les declaracions dels productes que importaven i així quedaven fora de les anàlisis de risc policial. El grup tenia connexions transnacionals i una estructura empresarial “complexa” per dificultar la detecció de la importació de la droga i els seus responsables.

A Barcelona, la Guàrdia Civil ha detingut un home i ha investigat tres empreses. Pel que fa als altres membres de l’organització, tenen una ordre de crida i cerca internacional perquè la majoria de les directrius es donaven des d’altres països per evitar la traçabilitat i la localització dels implicats. Malgrat això, la Guàrdia Civil considera que aquest operatiu al port de Barcelona i la confiscació de les 3,2 tones de sals de bany és un “cop” al subministrament de les catinones sintètiques a la resta d’Europa.

stats