Seguretat

Els delictes sexuals es disparen un 36% a Barcelona

Els Mossos fan un pla pilot per prevenir aquesta violència i millorar la intel·ligència policial

3 min
Una dona passejant per un carrer de Barcelona a la nit en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa recuperació parcial de la normalitat durant el 2021 ha deixat enrere els registres delinqüencials sota mínims del primer any de pandèmia, amb el confinament més estricte vigent. L’últim any els delictes han crescut un 10% a Barcelona en comparació amb el 2020, però encara continuen lluny del 2019, quan es parlava d’una “crisi de seguretat”: se'n registren un 35% menys. La majoria dels delictes han pujat respecte al primer any del covid i els delictes sexuals són un dels que més han augmentat –en percentatge–. L’any passat es van denunciar 264 agressions sexuals i 526 abusos a la ciutat, mentre que el 2020 van ser 200 agressions i 379 abusos. En conjunt, aquesta tipologia de delictes s’han disparat un 36%. També són dels pocs que fins i tot han crescut en comparació amb el 2019 amb un augment d’un 13%.

Però la cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, la comissària Marta Fernández, precisa que no tots els delictes sexuals denunciats el 2021 es van cometre l’últim any. Les dades dels balanços de la policia fan referència al moment que es va presentar la denúncia però no quan es va cometre el delicte. Això, en la violència sexual, suposa una distorsió perquè de les 790 agressions i abusos que es van denunciar l’any passat, 48 no van passar el 2021. En canvi, tot i que els registres del 2019 recullen 695 agressions i abusos, amb les denúncies dels dos anys posteriors els Mossos han vist que en realitat aquell any es van cometre 802 delictes sexuals. Fernández atribueix aquest decalatge a la “por o vergonya” o al fet que poden ser delictes continuats que es denuncien al final. Amb el confinament les víctimes van denunciar menys i a vegades estaven forçades a tancar-se a casa amb l’agressor.

Tanmateix, Fernández relativitza aquesta distorsió perquè la violència sexual té una xifra negra molt alta –que la policia desconeix–: es calcula que no es denuncien entre el 80% i el 90% dels casos. “Ens ha de preocupar el fenomen en si, no la pujada o la baixada”, avisa. El 30% dels delictes sexuals de l’últim any a Barcelona van ser en el marc de la parella i una altra part important va passar a l’àmbit nocturn. Les discoteques van estar tancades la majoria dels mesos i la comissària explica que, amb la pandèmia, la violència sexual s’ha produït als botellons i a les festes als domicilis, on l’agressor i la víctima coincideixen i el delicte s’acostuma a cometre dins un habitatge.

Per intentar prevenir més aquesta violència, com va avançar fa una setmana el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, en una entrevista a l’ARA, la policia impulsa un pla pilot a Barcelona que vol estendre a Catalunya. Segons Fernández, els agents faran formació als centres escolars, donaran xerrades a l’àmbit de l’oci nocturn i patrullaran, tant uniformats com de paisà, a les zones de la ciutat on es concentren persones. La comissària diu que cal incidir en l’origen dels delictes sexuals i posar el focus en els “potencials autors”. El pla també pretén millorar la intel·ligència policial sobre aquesta violència perquè Fernández admet que “falta informació”. Els Mossos han vist que el 10% de les víctimes de l’any passat havien patit submissió química: les havien drogat amb la beguda.

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, defensa que la intel·ligència policial sumi diversos àmbits, com ara els centres sanitaris, per definir estratègies per reduir els delictes sexuals i tenir “una visió més àmplia”.

Batlle apressa l’Estat

El balanç s’ha fet aquest divendres durant la Junta Local de Seguretat de Barcelona, on el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha demanat amb urgència al govern espanyol que reformi el Codi Penal per endurir les penes contra els lladres multireincidents: “No entenem aquest retard”. Batlle considera que fer-ho “trauria molta gent del carrer” que cometen uns robatoris sovint amb violència que, segons ell, afecten la percepció de seguretat de la ciutat. L’últim any s’han detingut 213 multireincidents en 997 ocasions.

El cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent major Pedro Velázquez, també ha explicat que el 2021 han rebut més de 42.000 trucades per molèsties, el doble que abans del covid, la majoria per festes als domicilis. A més, en tot l’any passat, els agents van desallotjar més de mig milió de persones –551.000– que feien botellons.

stats