Successos

Amenaçada, aïllada i maltractada: l'infern de l'Anna, l'última víctima de la violència masclista

L'entorn de la noia de 21 anys explica com era la seva relació amb un home que està detingut i tenia antecedents policials

ARA
3 min
El dispositiu policial davant de l'habitatge on van trobar la noia morta a Campdevànol

BarcelonaEs deia Anna, però a la llista de mortes per la violència masclista d'aquest any ha passat a ser un número: la cinquena a Catalunya, la trentena a Espanya. Estava a punt d'encarrilar la seva vida: just aquesta setmana hauria d'haver anat a la primera sessió d'un centre de desintoxicació. Ja tenia dia i hora. Feia relativament poc que es drogava, un any, segons expliquen fonts del seu entorn. Abans era molt riallera i ni tan sols bevia. La va introduir en aquest món un noi, de 36 anys, l'Albert, amb qui va començar una relació. Ara ell està detingut, investigat per haver-la matat a Campdevànol. Abans d'aquest final ella va viure 12 mesos de baralles, insults, amenaces i maltractament físic i psicològic.

No havia acabat l'educació obligatòria; els estudis mai havien sigut el seu fort i ara ni estudiava ni treballava. No era de perseguir somnis ambiciosos, es limitava a viure una vida tranquil·la i quedava molt –abans de conèixer la seva parella– amb les seves amigues. A prendre alguna cosa o a anar a veure el futbol. En l'últim any, coincidint amb la caiguda a les drogues, l'Anna s'havia aprimat molt. També s'havia començat a distanciar de les amigues, sovint pressionada per l'Albert, que li restringia els moviments, asseguren fonts del seu entorn. Li deia que no podia sortir o que no podia quedar amb segons qui.

En públic s'havien vist escenes de violència: l'Albert l'agafava pel braç o per l'esquena, o de forma autoritària la feia entrar dins del cotxe. L'Anna, segons les mateixes veus, estava obsessionada, encegada. Sempre que es barallaven trencaven, però durava poc. Aviat tornaven a estar junts. Els últims mesos, però, ella havia fet un cop de cap i havia decidit deixar de banda la droga. De fet, l'Albert la va acompanyar fins al centre de desintoxicació per informar-se. Els avisos del seu entorn dient que tot allò acabaria malament i que havia de posar punt final a la relació han sigut constants.

Aquest dissabte a la nit veïns del seu poble la van veure a la festa major de Campdevànol, on vivia l'Albert, visiblement drogada. Ella encara vivia amb els pares, a Ripoll, però sovint dormia a casa del seu nòvio, on també vivia la mare d'ell.

Mort violenta

Dimecres l'Anna va aparèixer morta al pis de la seva parella. Cap a dos quarts de tres de la tarda, la policia va rebre l'avís del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) perquè anessin al carrer Puntarró de Campdevànol. Els Mossos han començat una investigació per aclarir les causes de la mort, i ja en un primer moment no descartaven que hagués pogut ser violenta. Segons l'ACN, la jove tenia diversos cops que podrien indicar que es tractava d'una mort violenta. La seva parella ha declarat que havia caigut i li havia donat un medicament. De moment, l'hora de la mort és una incògnita i l'autòpsia determinarà el moment i el motiu de la defunció.

Tant l'Ajuntament de Campdevànol com el de Ripoll han condemnat els fets i han convocat una concentració a les portes dels respectius consistoris aquest dijous a les 19 h. El col·lectiu feminista del Ripollès La Sarja també havia convocat una concentració a Campdevànol a la mateixa hora. Fins dilluns, aquesta població d'una mica més de 3.000 habitants del Ripollès estava vestida de gala, però la celebració s'ha convertit en dol.

El telèfon 900 900 120 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia, igual que el correu 900900120@gencat.cati, i els menors poden dirigir-se al telèfon 116 111.

stats