Successos

Dior, Prada i 'Sálvame Deluxe': els lladres de Madrid que van posar en alerta el passeig de Gràcia

Els Mossos detenen quatre persones per un robatori amb 350.000 euros de botí

4 min

S'ha anomenat l'operació Deluxe per l'obsessió d'aquest grup de lladres amb les botigues de roba i complements de luxe. Els investigadors dels Mossos d'Esquadra van triar Deluxe pel preu caríssim d'unes peces de roba que solien portar alguns col·laboradors habituals del programa Sálvame Deluxe. Els orígens d'aquest grup de lladres no es troben gaire lluny dels estudis de Telecinco, al nord de Madrid. Ells són del sud de la capital espanyola, dels barris de Getafe i Leganés, l'epicentre històric de les bandes d'aluniceros, dedicades a l'encastament de vehicles contra aparadors per poder atracar botigues. Aquests nois (tenen entre 23 i 35 anys) han crescut veient encastaments, però han evolucionat per sobreviure en el món de la delinqüència. La policia els considera "la tercera generació d'aluniceros".

Conserven algunes tècniques dels més veterans, com ara robar cotxes d'alta cilindrada per cometre robatoris quilòmetres i quilòmetres més enllà. També conduir de nit i cometre diversos atracaments en ruta sense parar. Un exemple: van sortir de Madrid i van robar a Pamplona, Saragossa, Barcelona i València. Sense dormir, van tornar a Madrid amb tot el botí. Al cap de poques hores, ja estava revenut. A vegades dormien a mig camí, en un Airbnb o a la casa d'algun conegut. Però ja no només encasten vehicles contra els aparadors. "Han evolucionat el seu modus operandi", descriu el subinspector Isidoro Barbero, subcap de la Unitat Central de Multireincidents dels Mossos.

El 27 d'octubre de l'any passat la botiga Dior del passeig de Gràcia de Barcelona estava protegida dels aluniceros. Havien instal·lat unes pilones perquè cap cotxe es pogués encastar contra l'aparador. Aquest grup de lladres, però, va forçar la porta per on entren els treballadors de la botiga i van desactivar l'alarma. Després, engeguen el cronòmetre: "Es donen tres minuts per emportar-se tot el que puguin", apunta Barbero.

'Wheel' i 'Mozzarella'

De la botiga Dior es van emportar 350.000 euros en complements de luxe. Quatre mesos més tard, el 27 de gener, va ser el torn de la botiga Prada, a només dos minuts caminant de la de Dior. Llavors, els Mossos ja els tenien mitjanament controlats i estaven esperant un altre atracament a la mateixa zona. I els van enganxar amb les mans a la pasta. Van detenir dues persones, però el grup criminal encara no estava del tot desmantellat. El cas Deluxe no s'entendria sense l'operació Wheel, aquest cop en referència als cotxes d'alta cilindrada que solen utilitzar en els robatoris. A finals del 2022 els Mossos, juntament amb la Guàrdia Civil, van detenir sis persones per 11 encastaments, cinc dels quals a Catalunya. També venien de l'entorn dels aluniceros de Madrid i aquest operatiu va obrir als Mossos i a la policia espanyola dues noves línies d'investigació. Una es va culminar el maig passat, quan van detenir 14 persones en l'operació Mozzarella. Alguns noms es repetien del cas Wheel, i també eren aluniceros que havien evolucionat: col·locaven un artefacte explosiu en un caixer automàtic (com si posessin una pizza en un forn) per rebentar-lo i robar tots els diners.

Aparador de la botiga Prada al passeig de Gràcia.

Un nom es repetia en dos operatius i els investigadors el van aconseguir vincular amb el robatori de la botiga Dior de passeig de Gràcia. "Era el nexe entre els tres casos", afirma Barbero. A principis del 2023 estava en presó preventiva per robatoris anteriors, però faltava identificar alguns membres que el van acompanyar en aquest cop. Alguns dels membres, de fet, no eren aluniceros habituals. "Va fer fitxatges", explica el subinspector de la policia. El nucli del grup eren dues persones que ja superaven la trentena i que tenien vincles amb els detinguts en el cas Wheel i Mozzarella. Per atracar la botiga de Dior, però, van necessitar innovar, forçar panys i desactivar alarmes, i van fitxar alguns experts en aquestes temàtiques. "Als nuclis s'hi van afegint satèl·lits", afegeix l'investigador de la policia. Els Mossos ja van detenir dues persones en el robatori fallit a la botiga de Prada, però el juny passat el líder va sortir de la presó (en pocs dies ja el van tornar a detenir per un robatori a Pineda de Mar) i encara faltava enxampar uns quants membres del grup.

El novembre d'aquest any ja ho tenien tot preparat per anar a Madrid i detenir-los. El dia D era el 28 de novembre. Una setmana abans, el 23 del mateix mes, una coincidència els va donar la confirmació definitiva. Un vehicle circulava per la Diagonal, a tocar de passeig de Gràcia, cap a les nou de la nit. Va envair un carril que no tocava i la Guàrdia Urbana el va parar. A dins hi havia "el nucli" de la banda. Els van enxampar junts, a prop del seu carrer preferit i amb moltes eines per robar al cotxe. S'havien especialitzat tant que portaven inhibidors de senyal al cotxe perquè no escoltessin les seves converses. Cinc dies més tard acabarien detinguts pel robatori de la botiga Dior juntament amb dos membres més de la banda. Els Mossos calculen que entre els dos robatoris (el de Dior i el fallit a Prada) hi van participar nou persones i encara falta enxampar-ne tres. Per això, la investigació continua oberta, també per vincular-los amb altres robatoris. El 2022, per exemple, se'n van produir vuit de semblants a botigues de luxe ubicades a Catalunya.

Atracament del grup de lladres en un caixer de Sant Boi de Llobregat el setembre passat amb la tècnica del 'pizza slide'
stats