Successos

Enxampats els lladres que es colaven a bancs de poble foradant les parets

Els Mossos i la Guàrdia Civil detenen tres homes per un atracament a l'Alt Urgell

3 min
Una imatge d'Oliana

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra mai havien vist un robatori com el del 23 de juliol passat a Oliana. En aquest municipi de l'Alt Urgell es va viure un succés poc freqüent en poblacions de muntanya que no arriben als 2.000 habitants: tres lladres van atracar un dels dos bancs del poble. I no va ser un robatori qualsevol. Els assaltants van passar la nit al local adjacent, que estava buit, per poder foradar la paret amb pics i pales i accedir a l'interior del banc. A primera hora del matí, quan la primera treballadora va entrar i va desactivar l'alarma, dos lladres van travessar el forat i la van amenaçar amb uns matxets de grans dimensions, la van immobilitzar amb brides i li van demanar el codi de la caixa forta. Hi van robar fins a 115.000 euros. A fora els esperava un cotxe engegat amb el tercer atracador al volant, preparat per a la fugida.

"No havia passat mai", admet el subinspector dels Mossos Isidoro Barbero, cap de l'Àrea Central de Patrimoni, que ha liderat la investigació que ha permès detenir tres homes com a presumptes autors d'aquest atracament. Mai, en la història recent de Catalunya, uns lladres havien combinat el mètode del butró –accedir al local per un forat a la paret– i havien fet ostatges. Barbero explica que els tres homes d'entre 40 i 49 anys estudiaven a fons els objectius i preferien fer "tres cops ben fets" a l'any que delinquir regularment. I no era fàcil trobar els objectius. Buscaven, primer de tot, pobles petits. Localitats en què normalment no hi ha policia local i la comissaria dels Mossos cau molt lluny. També pobles amb entitats bancàries petites, amb pocs treballadors. I, sobretot, bancs que tinguessin un local buit al costat.

Els lladres entraven als locals adjacents dies abans de l'atracament. El dia que els van detenir, el 15 de gener, a Villanueva de Gállego, un municipi que no arriba als 5.000 habitants a tocar de Saragossa (Aragó), feia tres dies que s'hi amagaven: dissabte van portar sacs de dormir i provisions i van fer el forat, però van esperar fins dilluns al matí, quan va entrar la primera treballadora de l'entitat, per atracar. Amb tot, feia mesos, pràcticament des del setembre, que els Mossos i la Guàrdia Civil tenien identificats aquests lladres i els van aconseguir enxampar in fraganti, just quan accedien al banc pel forat que havien deixat fet.

La fugida

Però, com va arribar la policia fins aquí? "No ha sigut fàcil", admet el subinspector dels Mossos. La clau de voltes per resoldre el robatori de l'Alt Urgell va ser un testimoni que es va quedar amb el model exacte del vehicle amb el qual van fugir els atracadors. Després d'un rastreig "molt exhaustiu" per les carreteres catalanes, la policia el va trobar. El cotxe els va portar a Paterna, al País Valencià, i van localitzar el nucli dels atracadors. Si a Catalunya aquest mètode de robatori era inèdit, al País Valencià tenien uns quants atracaments no resolts que s'havien fet amb butró i ostatges. Tot i que encara no s'ha demostrat, la policia sospita que aquests tres homes van cometre molts robatoris al seu territori abans d'actuar a Catalunya i a l'Aragó.

"Han aconseguit passar desapercebuts", diu Barbero. Els ara detinguts pràcticament no tenien antecedents i portaven una vida discreta i de pocs luxes tot i els grans botins que s'enduien. Els tres homes no eren familiars, però tenien "un vincle molt fort" i, de fet, també ha costat molt enxampar-los perquè mai han obert el grup criminal a més gent. Cap d'ells treballava: vivien dels robatoris i també de la marihuana. A casa d'un d'ells van trobar tres quilos de cànnabis. Després de passar aquest dijous a disposició judicial als jutjats de Solsona, tots tres han entrat a presó preventiva.

stats