Incendi
Societat Successos 08/11/2022

Els Bombers donen per controlat l'incendi de la indústria de sofre i aixequen el confinament

No han detectat presència del producte derivat de l'incendi, però continuaran treballant a l'interior de la indústria

4 min
Agents dels Mossos d'Esquadra tallen el pas a la zona del polígon confinada per l'incendi

TarragonaEls Bombers han donat per controlat de matinada l'incendi que ahir dilluns va cremar una fàbrica de sofre de l'empresa Afepasa, a Constantí, i que va obligar a confinar diversos municipis. Segons ha informat el cos d'emergències, les lectures amb la càmera tèrmica a la nau han sortit negatives i això ha permès aixecar el confinament, tot i que hi ha diversos efectius que continuen treballant a la zona, amb 18 dotacions durant la matinada, per acabar d'extingir el foc.

A mesura que han anat passant les hores, de matinada, Protecció Civil ha anat aixecant a poc a poc el confinament als municipis del voltant del polígon industrial de Constantí (Tarragonès), on hi ha l'empresa que treballa amb sofre. Les flames van començar a cremar el magatzem a les 14.17 h i al llarg de la tarda es van haver de confinar i desconfinar diferents zones en funció de com bufava el vent, que anava canviant la trajectòria del núvol tòxic generat per l'incendi.

Poc després de les vuit, els Bombers ja van donar l'incendi per estabilitzat i Protecció Civil va començar a retirar el confinament definitivament. Gràcies a la millora en els mesuraments en l’aire, a les 20.25 h es va eliminar el tancament perimetral a la zona exterior al Polígon Constantí i ja únicament es mantenia aquesta dràstica mesura en una part del polígon Constantí, entre Afepasa i el carrer Dinamarca. A les 00.48 hores de la nit, al no detectar "presència del producte derivat de l'incendi", l'alerta s'ha rebaixat i s'ha aixecat el confinament. Es recupera la normalitat, per tant, al territori després d'una tarda de dilluns caòtica que va obligar a tancar fins i tot l'aeroport de Reus. Així i tot, els Bombers continuaran treballant a l'interior de la indústria, segons informa Protecció Civil.

Una tarda caòtica

Les sirenes que anunciaven l'activació del Plaseqta (pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona) en fase d'emergència van començar a sonar a les 15.54 h, una hora i mitja després de l'inici de l'incendi. No va ser fins aquell moment que es va demanar el confinament dels treballadors de les altres empreses d'aquest complex industrial que es troba entre Reus i Constantí. El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, va explicar en roda de premsa que aquesta empresa no figura a la llista d'indústries químiques més perilloses i, per tant, no depèn de la normativa Seveso. Va ser després de veure "l'evolució del fum" i al comprovar que hi havia dos policies locals amb irritació respiratòria que es va decidir fer sonar les alarmes, a les 15.30 h, i confinar la resta de treballadors.

Cap a les 17.30 h, la situació semblava controlada i Xifré fins i tot va pronosticar que "en breu" es desactivaria el Plaseqta, però un canvi en la direcció del vent a les 19 h no només va obligar a mantenir el confinament, sinó que va fer ampliar el perímetre afectant també una altra zona industrial entre el municipi de Reus i el de Constantí. Es tracta de la zona delimitada per la TV-7211, l’aeroport de Reus i la C-14, on hi ha també alguns masos. També va caldre confinar-se a l’aeroport de Reus i es va arribar a desviar un vol de Ryanair Dublín-Reus que arribava a 20.05 h. Aquesta mesura es va mantenir durant poc més d'una hora, fins que les 16 dotacions dels Bombers que han treballat en les tasques d'extinció han donat el foc per estabilitzat, entrada la nit.

Segons fonts del departament d'Interior, l'incendi, que s'ha originat al magatzem de l'empresa, era delicat més pels materials de la fàbrica que pel volum del foc: s'estaven cremant alguns palets que contenen sofre, una substància tòxica que pot emetre diòxid de sofre. Tot i així, segons va explicar ahir Xifré, els tècnics de Qualitat Ambiental es van desplaçar fins al lloc i van poder comprovar que el nivell de diòxid de sofre era "molt baix" i que se situava en 38 micrograms. Es considera que pot tenir una afectació a partir dels 500 micrograms. De fet, els dos agents que han necessitat atenció mèdica estan fora de perill. El primer ha estat donat d'alta allà mateix, després de ser atès pel Sistema d'Emergències Mèdiques, i l'altre es troba a l'Hospital Joan XXIII en observació. "Hem actuat de forma molt precautòria", va concloure Xifré.

"Des de la finestra veig el fum"

A uns 50 metres de l'empresa Afepasa hi ha la impremta Indugraf Offset S.A. "Des de la finestra veig el fum", explicava preocupat José Luis Barbero, un dels treballadors. Segons va relatar, quan la sirena va sonar per primer cop encara es podien veure vehicles circulant pel polígon. A continuació van arribar els Bombers i els Mossos, i aquests últims són els que van tancar la circulació de vehicles: "Hi ha una patrulla dels Mossos a cada cruïlla i no deixen passar ningú", explicava Barbero, que estava esperant un proveïdor. Davant de l'emergència, però, entén perfectament el confinament: "És que no és broma el que tenim aquí al davant", diu.

Uns carrers més enllà hi ha el restaurant El Polígon de Constantí. Una de les treballadores, Misericòrdia López, explica que quan han sentit les sirenes han trucat al 112 i els han dit que s'havien de confinar. "Nosaltres ja teníem el restaurant buit i estem tancades aquí dins", va declarar al diari ARA.

La setmana passada, molt a prop d'aquest polígon va tenir lloc el simulacre per emergència química més gran que s'ha fet mai a Catalunya, en què es va demanar a la població que es confinés per assajar, precisament, com cal reaccionar davant d'aquestes situacions.

stats