Seguretat

Interior reforça la seguretat de la jornada de Champions davant l'alerta antiterrorista

La Policia Nacional investiga l'origen d'un missatge que fa una crida a atemptar contra els estadis de futbol

3 min
El Santiago Bernabéu

BarcelonaAlerta a Europa per l'aparició en diverses publicacions afines a l'Estat Islàmic d'una imatge amb el nom dels quatre estadis on aquesta setmana es jugarà l'anada dels quarts de final de la Lliga de Campions –l'Emirates (Londres), el Parc dels Prínceps (París) i el Metropolitano i el Santiago Bernabéu (Madrid)– acompanyada del lema "Mateu-los a tots" i la figura d'un home amb una metralleta. Fonts de la Policia Nacional consultades per l'ARA apunten que els serveis d'intel·ligència estan investigant la veracitat d'aquesta crida i si realment prové de canals oficials jihadistes. A hores d'ara, aquest extrem no està clar. Ara bé, en un context d'augment de la propaganda d'aquesta ideologia per la guerra a Gaza i després de l'atemptat a Moscou, el nivell d'alerta antiterrorista a Espanya ja es troba en un nivell 4 sobre 5 reforçat. I encara serà més alt durant els partits que es disputaran aquest dimarts al Bernabéu i aquest dimecres al Metropolitano.

Imatge que ha aparegut en alguns mitjans afins a l'Estat Islàmic.

Després que aquesta imatge atribuïda –de moment, sense confirmació– a l'Estat Islàmic es viralitzés a les xarxes socials, el ministeri de l'Interior ha fet una crida a la calma. "Espanya és un dels països més segurs del món", ha apuntat el ministeri liderat per Fernando Grande-Marlaska en un comunicat. La Moncloa ha informat que en l'operatiu dissenyat per fer front als dos partits hi participaran més de 2.000 agents de la policia, i que comptarà amb totes les mesures del Pla de Prevenció i Resposta Antiterrorista. Un pla que s'ha reforçat per afrontar aquests dos macroesdeveniments.

A les 21 h està previst que comenci al Bernabéu l'eliminatòria de quarts de final de la Lliga de Campions entre el Reial Madrid i el Manchester City. A la mateixa hora jugaran a Londres l'Arsenal contra el Bayern de Múnic. Dimecres serà el torn del Barça, que jugarà contra el PSG a París, i de l'Atlètic de Madrid, que s'enfrontarà al Borussia Dortmund a Madrid. La setmana que ve, doncs, hi haurà a Barcelona el partit de tornada entre l'equip de Xavi i el de Luis Enrique, i els Mossos d'Esquadra ja preparen un operatiu policial.

Abans el club català i l'equip parisenc es veuran les cares aquest dimecres al Parc dels Prínceps, i el govern francès també ha anunciat un reforç policial. El ministre d'Interior, Gérald Darmanin, ha dit que la seguretat es veurà "considerablement reforçada", i això que França ja es troba en el màxim nivell d'alerta antiterrorista (3 sobre 3). El ministre ha dit que la publicació atribuïda a Estat Islàmic és una "amenaça", però ha afegit que encara no tenen cap element concret que els porti a pensar que el Parc dels Prínceps és un objectiu.

Sumat al context de guerra al Pròxim Orient, aquest dimarts s'acaba el Ramadà i fonts policials subratllen que són dates en què l'amenaça terrorista i la propaganda jihadista augmenten. Les mateixes fonts indiquen que les eliminatòries de Champions seran l'inici d'uns mesos especialment delicats en l'àmbit de la seguretat esportiva, ja que aquest estiu hi ha Jocs Olímpics a París, l'Eurocopa de futbol a Alemanya i la Copa Amèrica de Vela a Barcelona.

stats