Rússia

Un atac reivindicat per l'Estat Islàmic deixa 139 morts a un auditori de Moscou

Rússia deté onze persones relacionades amb l'atemptat

4 min
El tetre Crocus City Hall després de l'atac

BarcelonaJa són 139 les víctimes mortals en l'atac terrorista d'aquest divendres al vespre al Crocus City Hall, una sala de concerts als afores de Moscou, segons les autoritats russes. L'atemptat ha sigut reivindicat per l'Estat Islàmic i el Kremlin ja ha detingut onze persones sospitoses que hi estarien relacionades. Entre els detinguts es troben quatre terroristes que van participar personalment en l'atac, segons ha indicat l'agència estatal TASS, que cita els serveis de seguretat russos (FSB). De fet, el mateix grup terrorista Estat Islàmic ha difós una imatge dels quatre presumptes responsables de l'atemptat amb mitja cara tapada, gorra i els ulls pixelats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atemptat ha tingut lloc aquest divendres al vespre quan diversos homes vestits de camuflatge han obert foc amb armes automàtiques al Crocus City Hall de Krasnogorsk, a. A l'edifici també s'hi han registrat explosions, que han provocat un incendi que ha malmès bona part de l'estructura. Aproximadament dues hores després que comencés, els bombers han informat que havien aconseguit controlar les flames. Segons les autoritats de la regió de Moscou, més d'un centenar han hagut de ser hospitalitzats, quatre dels quals en estat greu. Segons informacions difoses als canals de Telegram russos, en el moment de l'atac hi havia al complex al voltant d'unes 6.200 persones, ja que totes les entrades estaven venudes.

La policia s'ha traslladat a la zona dels fets, des d'on s'ha procedit a evacuar el públic. També hi han anat més de 50 ambulàncies, així com unitats especials de la Guàrdia Nacional de Rússia, que busquen els atacants. Les mesures de seguretat s'han reforçat als aeroports i les estacions de tren del país, i l'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha anunciat que es cancel·len tots els actes multitudinaris durant el cap de setmana.

Víctimes de l'atac al Crocus City Hall

Vídeos compartits a les xarxes socials mostren escenes de la gent intentant sortir de la sala de concerts mentre de fons se senten els trets dels atacants. També s'han difós imatges de víctimes a terra al vestíbul de l'auditori.

El tiroteig ha començat durant un concert de la banda de rock russa Picnic. "De sobte hem sentit trets a darrere nostre –ha explicat un testimoni anònim a l'agència Reuters–. I ha començat una estampida, tothom ha corregut cap a les escales. Tothom cridava, tothom corria". Un vigilant de seguretat de l'entrada central de l'auditori ha explicat al canal de Telegram Baza que el tiroteig ha començat des de l'exterior i que ha trencat la vidriera. "Han començat a disparar de manera aleatòria a la gent que hi havia a la planta baixa i han anat cap a la sala de concerts i cap a l'escenari", ha relatat, segons recull la BBC.

Edifici en flames

L'agència TASS ha informat que els serveis de rescat han evacuat unes cent persones del soterrani de la sala de concerts, però que encara hi ha gent atrapada a l'interior. Les flames provocades per les explosions han engolit un terç de l'edifici i el sostre està gairebé completament pres per les flames i hi ha perill que s'ensorri.

El president rus, Vladímir Putin, està rebent actualitzacions regulars de la situació i ha donat totes les instruccions necessàries en connexió amb l'incident, segons ha informat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

La Fiscalia russa ha qualificat l'atac d'"acte de terrorisme" i ha obert una causa penal. La portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, ha qualificat l'atac de "crim monstruós" i ha demanat al conjunt de la comunitat internacional que condemni l'atac.

Les reaccions de condemna han començat a arribar poca estona després que es fes pública la notícia. Entre elles, la de la viuda de l'opositor rus Aleksei Navalni, Iúlia Navàlnaia, que ha traslladat el seu condol a les famílies de les víctimes i ha afirmat que tots els involucrats en el crim han de ser portats davant la justícia.

Kíiv es desvincula dels fets

Davant la possibilitat de vincular la matança amb la guerra d'Ucraïna, Mikhailo Podoliak, assessor del president Volodímir Zelenski, ha assegurat a X que el seu país no hi ha tingut res a veure. "Ucraïna no ha recorregut mai a l'ús de mètodes terroristes. Sempre és inútil", ha dit. A més, ha augurat que aquests fets "contribuiran a un fort augment de la propaganda militar, a l'acceleració de la militarització, a l'ampliació de la mobilització i, en definitiva, a l'escalada de la guerra".

En una conferència de premsa, el portaveu de seguretat de la Casa Blanca, John Kirby, ha afirmat que "no hi ha cap indici, en aquest moment, que Ucraïna o ucraïnesos hi estiguin involucrats". La reivindicació d'Estat Islàmic confirmaria les versions de Podoliak i Kirby. Però la portaveu Zakhàrova l'ha qüestionat. "Sobre quines bases els oficials a Washington treuen conclusions sobre la innocència d'algú enmig d'una tragèdia?", ha preguntat. I va afegir que si la Casa Blanca té informació per confirmar-ho l'hauria de compartir amb Moscou.

Fa dues setmanes l'ambaixada dels Estats Units a Moscou va advertir als estatunidencs que evitessin les grans reunions adduint un risc "imminent" d'atacs "extremistes". L'avís es va emetre diverses hores després que l'FSB digués que havia frustrat un atac a una sinagoga de la capital russa per part d'una cèl·lula de l'Estat Islàmic.

L'escenari de l'atac recorda el del Teatre Dubrovka de Moscou de l'any 2002, quan un grup de guerrillers txetxens van prendre com a ostatges més de 800 espectadors per reclamar la retirada de les tropes russes de Txetxènia. La incursió de les forces de seguretat russes per posar fi a la crisi va provocar la mort de 172 persones i va suposar un cop a la imatge pública de Putin, que feia dos anys que era president i que ja havia patit una forta sotragada amb l'enfonsament del submarí nuclear Kursk pocs mesos després d'agafar el relleu de mans de Borís Ieltsin.

Ara aquest atac arriba amb un Putin consolidat, només cinc dies després que fos ratificat com a líder indiscutible del país en unes eleccions sense oposició, però en una situació de tensió creixent per la guerra a Ucraïna i l'enfrontament amb Occident.

stats