Successos

De l'atemptat contra Joan Laporta a dominar discoteques: la carrera criminal dels Casuals

Aconseguir el control de l'oci nocturn és un dels seus objectius prioritaris des de la seva consolidació, l'any 2003

4 min
Scorpia, Pont Aeri, Xque o Central del Sonido, les catedrals del hardcore on centenars de feligresos es desplaçaven cada divendres.

BarcelonaNo acaba d’estar del tot clar el moment en el qual els Casuals van començar a portar una doble vida. La de ser Boixos Nois, però alhora forjar-se com un grup criminal. Els Mossos els han desarticulat per tercer cop des de la seva fundació, i hi ha un nom vinculat al seu punt de partida: Joan Laporta. “La consolidació arriba després de la victòria el 2003 de Laporta i la campanya per erradicar els seguidors violents”, apunten els Mossos en la investigació. Van amenaçar el president del Barça i fins i tot van preparar un atemptat contra ell. Era una època en què els seus fills anaven amb guardaespatlles i en què els Casuals, vetats al Camp Nou, van intentar satisfer les seves ànsies de delinqüència.

Ja els van enxampar el 2004 per disfressar-se de policies i assaltar narcos, i ja van detenir Ricardo Mateo, el Kàiser, i la seva mà dreta, Pichín. Els van tancar a la Model i allà van crear un sistema per entrar-hi drogues. Quan van sortir, van iniciar la seva tàctica estrella. Corria el 2009 i diversos locals d’oci nocturn van avisar els Mossos que estaven rebent coaccions d’un grup de persones liderades “per un tal Ricard”. L’objectiu? Demostrar que la seguretat no funcionava i que ells ho farien molt millor. Després, tindrien via lliure per entrar la seva droga. 

Ja treballaven amb “minicasuals”, joves que venien dels Boixos Nois, la “pedrera” de delinqüents del Kàiser. Quan a Mateo el van tornar a tancar a la presó el 2013, van seguir els “cadells” (un altre sobrenom dels minicasuals). Entre ells hi havia Paco el Gordo, l’home en qui s’ha centrat la investigació que ha permès desarticular-los de nou, ara també vinculats, entre altres delictes, amb tres homicidis i un segrest, tal com va detallar ahir l’ARA. La tàctica estrella dels Casuals, la de les discoteques, no ha desaparegut mai. No són locals sòrdids i amagats, sinó concorreguts i populars.

Locals i calés

Shoko i Pachá són dues discoteques que es toquen al Port Olímpic de Barcelona. “Diga-li que quedem a Pachá”, comenta un dia Paco el Gordo. Solia córrer per aquell local. Shoko també era un objectiu. El 4 d’octubre de l’any passat, 40 encaputxats s’hi van presentar armats. Els Mossos hi van arribar abans i van evitar que entressin per la força i es quedessin amb la seguretat. Aquell dia Paco el Gordo no hi era. “Tinc 44 anys. Em fa mal tot i quan vaig a pegar-me he de ser en primera línia”, admetia en una trucada. Això no li va impedir estar uns mesos abans en un altre assalt amb el mateix objectiu: prendre el poder de l’oci nocturn. Va ser al White Shisha, a Barcelona. Van entrar-hi i van destrossar-ho tot, fins i tot disparant trets. 

És una incògnita saber on acaba la seva influència. Un dia, en una trucada amb una dona, Paco el Gordo assegura que controlen molts llocs. Queda el dubte, però, de si només s’estava fent l’interessant: “Mira, porto El Patrón, l’Arde. També la seguretat del Pachá. Al carrer Aribau porto Luz de Gas (que ja han afirmat que no tenen res a veure amb els Casuals), el Barroko's...” Els Mossos no donen gaire importància a aquesta conversa. A l’inici, de fet, ja diu una mentida: afirma que porta dos anys en això i almenys en fa més de deu. En altres moments, diu que té una entrevista per portar la seguretat d’un centre comercial o que controlen un pub de Castelldefels.

Hi ha un objectiu suprem: els calés. En les converses la paraula més repetida és talego. És a dir, euros. I tenen problemes entre ells per això: “Tu tens vaixells, Porches, de tot, germà. Sigues comprensiu, ¿poso la meva filla sota un pont?”, diu un dia el Gordo a un altre membre a qui devia diners. “Si agafo [la seguretat de] quatre o cinc locals, et dic «pum» i fem un sou, saps?”, comenta un altre dia. Fins i tot, extorsionen clients per vendre un Ferrari o un pis a Menorca. Només hi ha una cosa que continuen fent sense pensar en els diners: pegar-se amb aficions. El Kàiser gairebé mai es deixa veure quan delinqueixen, però els Mossos sí que els han identificat abans d’algun partit del Barça. Fins i tot es va fer viral un àudio on una veu deia: “Si tu vas amb un tatuatge d’ultres de l'Espanyol al braç, et trencaran les dents”. El va enviar un membre dels Boixos Nois a un aficionat de l’Espanyol que va saltar al camp el dia que el Barça va guanyar la Lliga. Qui parlava era el Gordo.

La piràmide jeràrquica dels Casuals

Líders i regions d’influència

Ricardo Mateo Kaiser

Pichin

Giovanni

Regió metropolitana

nord

Regió metropolitana

SUD

Caracortada

Paco el Gordo

Johann

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

La piràmide jeràrquica

dels Casuals

Líders i regions d’influència

Ricardo Mateo Kaiser

Pichin

Giovanni

Regió

metropolitana

nord

Regió

metropolitana

SUD

Caracortada

Paco el Gordo

Johann

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

La piràmide jeràrquica

dels Casuals

Líders i regions d’influència

Ricardo Mateo Kaiser

Pichin

Giovanni

Regió

metropolitana

nord

Regió

metropolitana

SUD

Caracortada

Paco el Gordo

Johann

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

Els Casuals mai han oblidat d’on venen. La investigació va començar per un assalt en un bar de seguidors de l’Espanyol el 2021 i, durant el transcurs dels mesos, en van assaltar un altre a Pamplona i van intentar viatjar fins a Girona perquè allà hi jugava el Sevilla i volien pegar al seu sector ultra. Els Mossos, però, ho van evitar. En l’atestat, les armes requisades als Casuals ocupen dues pàgines: pistoles, navalles, munició... i unes màscares d’esquelets que van comprar per Amazon un dia que van robar un camió per utilitzar-lo per delinquir.

stats