Violència sexual

Vuitè atac sexual en grup a una menor a Badalona: la jutgessa ordena internar dos adolescents detinguts

Els Mossos d'Esquadra té en el punt de mira 21 joves pels vuit atacs registrats en un any, 13 dels quals tenen menys de 14 anys

3 min
Concentració en contra de les últimes agresions sexuals a Badalona.

BarcelonaVa ser l'última d'una onada de vuit agressions sexuals en grup a Badalona l'últim any. Totes tenien el mateix denominador comú: les víctimes eren menors d'edat i els agressors, també. En alguns casos, de fet, han quedat fora del circuit penal perquè tenen menys de 14 anys i són inimputables. L'última violació grupal va ser el juny passat: un grup d'uns sis joves va atacar una adolescent en un descampat després que la parella de la víctima els animés a fer-ho. Els Mossos d'Esquadra han arrestat dos dels presumptes autors –també menors, de 14 i 16 anys, és a dir, amb edat penal– aquest divendres al matí, segons ha informat la policia catalana en un comunicat. La jutge que investiga el cas ha ordenat l'ingrés preventiu en un centre de menors dels arrestats, després que ho demanés la Fiscalia.

La víctima havia quedat amb la seva parella en un descampat proper a la platja de Badalona el 3 de juny. Al cap d'una estona de ser-hi s'hi van presentar un grup de cinc amics del noi, que els hauria avisat d'on eren. Tots sis haurien acabat forçant l'adolescent per torns. Un testimoni que passava per la zona va veure l'escena i va avisar la policia. La noia va ser traslladada a l'Hospital de Can Ruti i, amb posterioritat, a la Vall d'Hebron. Gràcies al seu testimoni van poder identificar la majoria dels atacants. Alguns eren menors de 14 anys. La Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS) es va fer càrrec del cas i va activar el protocol de protecció i acompanyament a la menor agredida, que encara es manté obert.

La jutge del cas responsabilitza un dels menors arrestats de ser l'autor material d'una de les sis agressions sexuals que va patir la noia i el fa cooperador necessari de les altres cinc. En canvi, considera que el segon adolescent arrestat va col·laborar en les sis agressions però no en va protagonitzar cap directament. Poc després d'aquesta última agressió sexual, els Mossos d'Esquadra van donar detalls de tots els casos que tenen en investigació. En total, la policia catalana i la Fiscalia de Menors –que és qui coordina les investigacions per delictes on hi ha menors implicats– té sota lupa un grup de 21 joves. La majoria tenen entre 14 i 17 anys –en l'agressió del descampat hi hauria participat també un adult–, però 13 són nens que no arriben als 14 anys i, per tant, són inimputables. La policia sospita que alguns estan implicats en més d'una agressió sexual en grup de les vuit que s'investiguen.

Pròrroga d'internament en el cas del Màgic

Els primers casos que van sortir a la llum pública havien passat a l'interior del centre comercial Màgic de Badalona. De fet, un jutjat de menors ha prorrogat recentment la mesura d'internament en un centre de menors de dos dels adolescents implicats en el primer cas, el d'una nena de 12 anys violada en grup als lavabos del centre. A un d'ells el responsabilitzen de l'agressió i a l'altre, d'amenaçar de mort el germà de la víctima, que estudiava al mateix institut que alguns dels presumptes autors de l'atac.

Fa unes setmanes, la Fiscalia General de l'Estat alertava de l'"onada d'atemptats sexuals" entre menors en els últims anys. L'any passat el nombre total d'agressions sexuals comeses per adolescents va créixer un 45%, i en els últims set anys aquest tipus de delictes s'han duplicat, fins a arribar a 974 l'any 2022. Aquí cal sumar-hi 1.973 investigacions més per abusos comesos per menors (les dades encara estan desgranades entre agressions i abusos sexuals perquè la nova llei del només sí és sí, que engloba dins la categoria d'agressions tota la violència sexual, no va entrar en vigor fins a l'octubre de l'any passat).

139 delictes sexuals en un any

L'estadística del conjunt de l'Estat es repeteix també quan el focus es posa en la violència sexual entre menors a l'àrea metropolitana. Només a les comarques de Barcelona l'any passat es van investigar 139 delictes sexuals i es van ordenar 76 detencions, segons l'última memòria del servei especialitzat de la Fiscalia de Barcelona, a la qual ha tingut accés l'ARA. Això vol dir que cada dos dies i mig de mitjana s'identifica un menor com a autor d'un atac sexual a la demarcació.

Malgrat que no es tracta dels delictes amb més incidència en la jurisdicció de menors (la majoria de causes obertes són per robatoris i lesions), la Fiscalia subratlla l'"augment" sostingut en els últims anys "dels delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual". En xifres absolutes, les agressions sexuals s'han duplicat i han passat de 25 el 2016 a 53 el 2022, mentre que els abusos s'han triplicat (de 35 el 2016 a 86 l'any passat).

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats