Violència sexual

L'"onada d'atemptats" sexuals entre menors: un 45% més d'agressions el 2022

La Fiscalia assegura que la violència sexual entre adolescents està ja "enquistada" a la societat

2 min
Clam contra les agressions sexuals al Màgic de Badalona

BarcelonaLa violació d'una adolescent de 12 anys als lavabos del centre comercial Màgic de Badalona per part d'un grup de menors –alguns de menys de 14 anys– és potser el cas més representatiu de violència sexual entre menors del 2022, però no l'únic. Després d'anys alertant del creixement sostingut dels delictes sexuals comesos per adolescents d'entre 14 i 17 anys, la Fiscalia ha canviat enguany el discurs i en la seva última memòria el servei especialitzat en menors ja parla d'una "onada d'atemptats contra la llibertat sexual". I avisa que no és un fenomen puntual, sinó una realitat delictiva ja "enquistada": només l'any passat es van investigar un 45% més d'agressions sexuals comeses per menors d'edat. En només sis anys, segons l'últim balanç de la Fiscalia, aquest tipus de delictes a tot l'Estat s'han duplicat, passant de 451 el 2017 a 974 l'any passat.

I a aquesta xifra cal afegir-hi les investigacions per l'antic delicte d'abusos sexuals, ja que la nova llei del només sí és sí –que engloba tots els delictes de violència sexual dins la categoria d'agressions sexuals i aboleix el concepte d'abús– no va entrar en vigor fins a l'octubre de l'any passat. Per això, als prop de mil agressors sexuals adolescents investigats l'any passat cal sumar-hi 1.973 causes per abusos.

Malgrat tot, segons la Fiscalia, aquest tipus de delicte (que amb la llei actual a la mà ja es consideraria també agressió sexual) es manté gairebé estable i només va registrar un increment del 0,81% respecte al 2021. La comparativa amb les dades de fa sis anys aboca la mateixa conclusió que en el cas de les agressions sexuals: des del 2017 l'increment ha estat del 111%.

Cada cop més violència

L'auge de la violència sexual entre els adolescents contrasta amb l'estabilitat pel que fa a la resta de delictes comesos per menors. Ara bé, en general, la Fiscalia alerta que en totes les infraccions es detecta una "conducta cada cop més violenta" dels autors. Això es tradueix també a un augment dels homicidis i assassinats consumats o en grau de temptativa, que s'han doblat respecte al 2017 i superen ja el centenar de casos. O en el renaixement del fenomen de les bandes juvenils, que utilitzen un "grau de violència gratuïta" i han tornat a protagonitzar baralles al carrer entre grups rivals pel control d'un barri o d'una zona o a perpetrar atacs com una forma de revenja per una agressió anterior, en especial en territoris com Madrid o Màlaga. En aquest sentit, la Fiscalia demana també a l'Estat un major control sobre l'accés a les armes per part dels menors, després de constatar "la preocupant facilitat" amb la qual molts d'ells es fan amb matxets, navalles o ganivets.

D'altra banda, la memòria de la Fiscalia General de l'Estat detecta també un "repunt" dels casos d'assetjament escolar, si bé no pot constatar-lo a través de dades objectives perquè encara no es disposa d'un registre específic per a aquest tipus de violència, que pot acabar prenent la forma d'un delicte contra la llibertat sexual, de coaccions o de lesions, entre d'altres.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats