Tribunals
Societat Successos 08/04/2023

Mor el conductor d'autocar de l'accident de Freginals on van morir 13 estudiants el 2016

La Fiscalia li demanava 4 anys de presó per 13 delictes d'homicidi i 26 delictes de lesions

ARA
2 min
Imatge de l'accident d'autocar a Freginals

El conductor de l'accident d'autocar a Freginals (Montsià) on van perdre la vida 13 estudiants d'Erasmus el 2016 va morir aquest dimecres d'un infart. La seva mort tanca el procés per la via penal que encara estava pendent de jutjar-se. La Fiscalia li demanava 4 anys de presó per 13 delictes d'homicidi i 26 delictes de lesions. L'escrit d'acusació argumenta que el conductor va desatendre "greument" les normes de seguretat posant-se al volant cansat i amb son de tornada de les Falles de València. El bus traslladava un grup d'estudiants d'Erasmus de la Universitat de Barcelona i diversos testimonis van explicar que anava fent esses, acceleracions i desacceleracions "injustificades" i trepitjant les bandes rugoses de la via. En el moment dels fets el xofer va donar negatiu a les proves d'alcoholèmia i drogues i el vehicle no presentava avaries mecàniques.

L'accident va ser el mes de març del 2016 de matinada quan el bus circulava per l'AP-7 en sentit nord. A causa del sinistre van perdre la vida 13 dels 59 ocupants del vehicle, i 26 persones més van quedar ferides de diversa consideració. Cap de les víctimes portava el cinturó de seguretat cordat i la majoria ocupaven la part posterior de l'autocar. Les víctimes mortals van ser totes noies d'entre 20 i 25 anys. Set eren italianes, dues alemanyes i també hi havia noies de França, l'Uzbekistan, Àustria i Romania.

Tot i que el conductor tenia experiència i feia 14 anys que treballava de manera indefinida a l'empresa Autocares Alejandro Tours, els Mossos van confirmar que es va adormir al volant. L'informe de la policia catalana assegurava que en el minut anterior a l'accident el vehicle havia passat de 100 a 74 quilòmetres per hora i, després, havia tornat als 100 sense cap justificació. A banda, el document cita un testimoni que va veure com el conductor "abaixava el cap i s'adormia".

La causa s'havia arxivat tres vegades

El ministeri públic havia acusat el conductor de 13 delictes d'homicidi per imprudència greu i 26 delictes de lesions per imprudència greu. Per aquest motiu li demanava 4 anys de presó, 6 anys de privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors, amb la pèrdua del permís de conduir, i 6 anys d'inhabilitació especial per a l'exercici de la professió de conductor professional. Tot i això, la investigació judicial de l'accident de Freginals s'ha allargat durant gairebé cinc anys i l'han arxivada tres vegades diferents instructors que han passat pel jutjat número 3 d'Amposta.

L'octubre del 2019 l'Audiència de Tarragona va decidir reobrir el cas després de valorar els recursos presentats per les acusacions particulars i la Fiscalia. La jutgessa del Penal de Tortosa havia convocat totes les parts el 15 de setembre del 2022 per acordar la data d'inici del judici, però, tal com ha confirmat l'advocat del conductor, la mort del seu client tanca el procés per la via penal que estava pendent de jutjar-se. La companyia asseguradora GES ja havia indemnitzat totalment, per la via civil, els perjudicats directes de les 13 víctimes mortals de l'accident, per la qual cosa els familiars només mantenien l'exercici de la via penal. La companyia també havia indemnitzat amb més de mig milió d'euros diversos ferits.

stats