Successos
Societat  /  Successos 17/10/2023

Un nen de 12 anys apunyala una companya de classe en un institut de l'Hospitalet de Llobregat

La víctima va ser trasllada en estat lleu a l'hospital Sant Joan de Déu i està fora de perill

4 min
L'entrada de l'institut aquest dimarts al migdia.

L'Hospitalet de LlobregatEn les converses dels nens d'ESO que sortien de l'institut aquest dimarts i dels pares de primària que esperaven els seus fills predominava, sobretot, una pregunta: "Per què ho va fer?" Aquest dilluns, cap a les 10 del matí, una ambulància del SEM va traslladar una alumna de 12 anys de l'institut Rubió i Ors de l'Hospitalet de Llobregat que acabava de ser apunyalada diverses vegades per un company de classe, també de 12 anys, tal com ha avançat el Món i ha confirmat l'ARA. La nena tenia sis ferides d'arma blanca a l'esquena de caràcter lleu i va ser atesa a l'Hospital Sant Joan de Déu. Ara es troba bé i està fora de perill. Tot va passar, segons diverses fonts consultades per l'ARA, en un canvi de classe a la seva aula, la de 1r d'ESO A. Tot i això, hi havia un professor a la classe. El nen va treure un ganivet de cuina de la motxilla i va atacar per l'esquena la nena, que va quedar estesa a terra i sagnant, segons comenten fonts coneixedores dels fets.

Per l'institut van començar a ressonar els crits de diversos alumnes que havien presenciat l'escena. La intervenció de la professora va ser clau: després de l'agressió, va aconseguir aïllar els altres alumnes i prendre el ganivet al nen. Segons les primeres indagacions, l'hauria portat de casa. Al cap d'uns minuts, van arribar els serveis d'emergència alertats pel centre educatiu. L'ambulància, que es va emportar la nena, i els Mossos d'Esquadra, que van retenir el nen fins a l'arribada dels seus pares. El menor té 12 anys i, per tant, és inimputable. Així, els Mossos el van lliurar als seus pares i han obert una investigació. Les conclusions de les investigacions, però, no les enviaran a un jutjat, sinó a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) perquè prengui les mesures administratives que cregui oportunes. De moment, fonts del departament d'Educació apunten que estan fent seguiment d'aquest cas i l'equip de psicòlegs i els professionals de l'USAV s'han desplaçat al centre per prestar atenció psicològica d'urgència.

Els motius de l'agressió continuen sota investigació i la pregunta que molts alumnes i pares es feien aquest dimarts al matí encara no té resposta. Avui, ni el nen ni la nena han acudit a l'institut. Anaven a la mateixa classe, 1r d'ESO A. Persones que coneixen l'agressor el defineixen com una persona "solitària", "de poques paraules i pocs amics". El veien sovint "aïllat", tant a classe com a l'hora de l'esbarjo. Puntualitzen, però, que mai havia tingut cap conducta violenta. De fet, fonts coneixedores dels fets precisen que no era conflictiu ni rebia atenció especialitzada per la seva situació educativa o de salut mental. Diverses fonts consultades per aquest diari apunten que el nen hauria intentat formar part més d'una vegada a la colla d'amics de la víctima i que sempre havia rebut negatives. Sigui com sigui, les mateixes fonts descarten que hi hagués cap situació d'assetjament escolar o vexacions. El nen és veí de l'Hospitalet de Llobregat i ara els Mossos, després d'escoltar les declaracions de diversos testimonis, intentaran refer tota la història des del principi.

En una carta a la qual ha tingut accés l'ARA, l'escola ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als pares dels alumnes. "Va ser un fet puntual amb què no ens havíem trobat mai i pel qual vam activar el protocol per garantir la seguretat i el benestar de tot l'alumnat", diuen, i afegeixen que la menor es troba bé. De fet, l'institut, segons fonts coneixedores de la seva situació, és un centre tranquil i mai havia sigut l'epicentre d'un conflicte d'aquest tipus. En el text informen que tots els alumnes de la classe afectada van rebre el suport de la tutora, del servei d'orientació del centre i d'una psicòloga de l'Ajuntament. La resta d'estudiants del centre van seguir la jornada lectiva amb normalitat. L'institut també informa que, a part de la de l'Ajuntament, també hi ha disponible una psicòloga del departament d'Educació "per poder atendre totes les persones que necessitin parlar del tema de manera individual". "Volem que estigueu tranquils i segurs i que transmeteu aquests sentiments als vostres fills i filles. Us demanem, si us plau, la vostra col·laboració des de casa per tractar el tema de manera adequada i que els vostres fills i filles no facin difusió per les xarxes socials", conclou la direcció del centre.

El Govern confia en la feina de la DGAIA

L'institut on han tingut lloc els fets depèn del departament d'Educació, que ja està fent seguiment del cas, igual que la DAIA, que depèn de la conselleria de Drets Socials. El titular d'aquest departament, Carles Campuzano, ha assegurat que el Govern està "al damunt" del cas i ha insistit que la DGAIA farà la seva feina. En roda de premsa després del consell executiu, ha recordat que el Govern va crear un grup de treball que ha de presentar un informe aquest mes sobre les iniciatives que posarà en marxa l'executiu per frenar la violència entre els menors. El conseller ha assegurat que el Govern "extremarà les polítiques públiques en l'àmbit de la prevenció". "Espero que l’informe dels experts i les noves mesures ens donin llum sobre el que està passant", ha dit el conseller.

Ara fa unes setmanes, tal com va explicar l'ARA, un alumne de 1r d'ESO que pateix una discapacitat va amenaçar amb unes tisores docents i alumnes en un institut de l'Hospitalet. A finals de setembre, un altre menor, aquest cop estudiant de tercer d'ESO, va apunyalar diversos professors i alumnes en un institut de Jerez de la Frontera.

stats