Drogues

Troben cinc tones de marihuana i búnquers contra narcoassalts al Maresme

La policia escorcolla quatre naus, una de les quals llogada i propietat del pare del president Aragonès, que ho ha posat en mans dels seus advocats

2 min
Agents en una de les naus del Maresme intervingudes.

BarcelonaFa poques setmanes es desmantellava la plantació de marihuana més gran d'Espanya a Vilassar de Mar. Va ser una operació del juny de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en una parcel·la de 32 hectàrees del Maresme que simulava que es dedicava al cànem industrial, però no tenia els permisos per fer-ho i camuflava la seva activitat delictiva amb dues empreses legals. Després d'identificar els responsables, els dos cossos i els Mossos d'Esquadra, que havien format part d'una primera investigació el març de l'any passat, van fer una petició al jutjat per demanar l'entrada a quatre naus industrials de la mateixa comarca. La sospita és que s'hi amagaven quatre plantacions més.

Quan al juliol els agents van entrar a les naus –tres són a Mataró i una a Pineda de Mar– hi van trobar cinc tones i mitja de marihuana que produïen en cultius interiors (indoor). De fet, la nau de Pineda estava llogada i és propietat del pare del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ja ha posat el cas en mans dels seus advocats, segons ha avançat El País i han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de la investigació. La família Aragonès va llogar la nau a una empresa que va acreditar la legalitat de tota l'activitat a la qual es dedicava, segons apunten fonts de l'entorn, que afegeixen que el president no té cap relació amb aquest immoble.

L'operatiu policial a aquesta i la resta de naus es va saldar amb decomís de les tones de marihuana, 850 quilos de cabdells envasats al buit per distribuir-los, més de 120 quilos de marihuana picada, 39.000 plantes, 33 quilos d'haixix i 300 grams de pol·len de marihuana. En l'operació van fer sis detencions per delictes contra la salut pública i defraudació del fluid elèctric. Els tècnics de la companyia van veure que tenien la llum punxada. Segons els cossos de seguretat, les plantacions estaven dissenyades “amb un elevadíssim grau d'especialització” en cultius indoor, amb “una gran inversió”.

Les naus tenien uns búnquers amb les parets reforçades d'acer per evitar que els robessin la droga en cas de narcoassalts. L'organització també havia invertit en 2.000 llums de creixement, 253 ventiladors, 97 transformadors, una trentena d'humidificadors, una quinzena d'equips d'aire condicionat i màquines recol·lectores, d'empaquetar cabdells, dipòsits, generadors, termòstats i extractors. Els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil defineixen les naus com unes “macrofactories dedicades a la producció i al cultiu il·legal”.

Les diferències amb el cànem

Els agents han justificat que el negoci de l'organització no es basava en les plantacions legals de cànem pel fet que hi van localitzar 33 quilos d'haixix en tauletes, pol·len d'haixix, marihuana picada i que defraudaven l'electricitat. Un altre element per diferenciar el cànem industrial de la marihuana és la presència del tetrahidrocannabinol (THC), el principi actiu del cànnabis més psicoactiu que pot generar més paranoia.

Els Mossos van explicar aquesta setmana a l'ARA que les màfies de la marihuana són cada cop encara més violentes, perquè en la meitat de les plantacions ja hi troben armes, que poden ser pistoles o fusells. Només l'any passat la policia catalana va detenir unes 2.000 persones, va desmantellar 662 plantacions i va intervenir unes nou tones d'aquesta droga. Aquesta operació al Maresme, doncs, representa més de la meitat –en pes– de la marihuana requisada en tot l'any anterior.

stats