La presó de Ponent, la primera a apartar condemnats per homicidi de la cuina del centre

Lledoners també fa el canvi, però Justícia al·lega motius reglamentaris en aquest cas

ARA
2 min
Funcionaris penitenciaris es concentren davant de la presó de Mas d'Enric per protestar contra la mort d'una treballadora

BarcelonaLa presó de Ponent i la de Lledoners han tret de la cuina els interns condemnats per homicidi o altres delictes de sang, segons ha avançat TV3 i han confirmat a l’ARA fonts del departament de Justícia. La conselleria desvincula la decisió a Lledoners de l'assassinat d’una cuinera a Mas d’Enric a mans d’un pres i al·lega “motius reglamentaris”, sense detallar quins són. En el cas de Ponent, el moviment sí que estaria motivat pel crim i la direcció del centre de Lleida ja ha executat cinc canvis de destinació d’interns que treballaven en aquest servei.

Fonts governamentals remarquen que "en el context actual" la prioritat és reforçar la seguretat i la percepció de seguretat, i no veuen problema en fer aquests canvis si algun director o la junta de tractament –formada per juristes, psicòlegs, educadors i treballadors socials– considera que, preventivament, és necessari modificar la destinació d'alguns presos del servei de cuina. També recorden que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va anunciar que es revisarien els criteris per accedir a aquests llocs de feina. Malgrat el conflicte entre funcionaris i el departament, que l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric ha fet aflorar, des de Justícia es limiten a dir que aquests moviments són "naturals".

Per treballar a la cuina d'una presó, que és el lloc de feina més ben pagat i amb més demanda al centre, el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire) s'encarrega de la contractació tant dels cuiners o tècnics de formació professional com dels reclusos, els quals només hi poden aspirar si tenen un bon comportament. En el cas dels treballadors, entre els mèrits per ocupar una plaça a la cuina cal tenir experiència en el sector de la restauració i es dona puntuació extra per tenir alguna titulació. També es valoren els coneixements en informàtica i en altres llengües, a més de la catalana, però no hi ha cap requisit que obligui a tenir alguna formació en resolució de conflictes o treball en equip. 

Pel que fa als interns, la junta de tractament –que depèn de la presó i és qui decideix si un pres pot començar a tenir més llibertat i, per exemple, treballar a la cuina– fa servir el RisCanvi, una eina que funciona a partir d'algoritmes i que ajuda a preveure quin risc té cada intern de reincidir. Té en compte, per exemple, el seu nivell d'hostilitat i la seva capacitat per fer plans raonables de futur o si hi ha risc que un reclús s'autolesioni, cometi un delicte, sigui violent o no, o pugui atacar un altre intern o un treballador del centre. Aquest òrgan pot contradir el resultat de l'algoritme, en marxa des del 2009, però ho ha de justificar.

stats