Justícia

Reclamen per error a la víctima mortal d'un accident de trànsit que pagui la neteja de la via

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia desestima el recurs de la sentència de la família del Josep

2 min
En Josep, amb la seva moto, la 'Bagheera', en una imatge cedida per la família

Barcelona"Les víctimes de trànsit són víctimes de tercera o de quarta", explicava a l'ARA fa vuit mesos Maria Pilar Rosanes, la mare del Josep, un noi que amb només 20 anys va morir en una carretera de Galícia quan conduïa la seva moto. Ell, i així ho confirma una sentència, no va tenir cap culpa de res: un conductor va agafar una corba a almenys 116 km/h –la família creu que la velocitat podria ser superior– en un punt limitat a 70 km/h i va envestir la moto. La Fiscalia i la família del Josep demanaven quatre anys de presó i sis de retirada de carnet, però la jutge només va imposar-li dos anys de presó (que previsiblement no complirà entre reixes) i 3,5 sense carnet. La família, doncs, va recórrer la sentència, però s'ha desestimat. Ara, una carta de la Diputació de la Corunya ho ha complicat tot encara més. "Hem fet tres salts enrere", lamenta la Maria Pilar.

Han rebut una carta a nom del seu fill en què li reclamen un pagament de 485 euros per sufragar les despeses de neteja de la via el dia de l'accident. Fonts de la Diputació de la Corunya asseguren que es tracta d'un error que ja s'ha rectificat. "Ho lamentem profundament", apunten. "S'han passat tres pobles", respon la Maria Pilar, i explica que quan li han dit que hi havia un sobre a Correus que venia de la Corunya es pensava que eren pertinences del seu fill, que mai han tornat. "No tenen cap cura amb nosaltres", critica.

La Diputació argumenta que quan els bombers fan un balanç de les despeses de la neteja viària després d'un accident encara no saben qui l'ha provocat. Per tant, emeten la factura a les assegurances dels vehicles implicats i, un cop avança el procediment, l'asseguradora de l'autor de l'accident es fa càrrec del cost. En el cas del Josep, però, apunten que no tenien informació sobre la seva asseguradora i que van enviar la carta a nom seu. Tampoc sabien que havia mort. Ara, la totalitat de la factura l'abonarà el conductor del cotxe.

Iniciativa per canviar el Codi Penal

"Hem de sortir a la carretera i tornar a cas", afirma la Maria Pilar. Ella ha iniciat una croada que ha iniciat per canviar dos articles del Codi Penal, els que fan referència a l'homicidi imprudent. La norma fixa una forquilla de penes d’entre 1 i 4 anys de presó, i perquè s’apliqui la modalitat agreujada del delicte cal que se superi en 80 km/h el límit màxim de la carretera, una normativa que la Maria Pilar considera "insultant". Per aconseguir una reforma van engegar una campanya de firmes a Change.org. Fins al moment ja han aconseguit 113.000 firmes.

stats