Successos

Una rectificació dels Mossos canvia el rumb de dues causes de víctimes de foam

Un noi que va perdre l'ull aportarà l'informe que contradiu la versió de la Brimo i que va beneficiar una jove ferida a les protestes postsentència

3 min
Un antiavalot dels Mossos amb una llançadora de foam en les protestes per Hasél a Barcelona.

BarcelonaSira, Roger, Olga i A.K.. Són els noms de dues noies i dos nois que durant les protestes postsentència van resultar ferits per l'impacte d'un element compatible amb una bala de foam. Cinc anys després, només l'Olga ha aconseguit ser reconeguda i indemnitzada com a víctima de foam. Són quatre casos que van passar en dues nits diferents i l'avenç d'una causa representa ara el gir de guió d'una altra.

Han passat dos anys i la resposta dels Mossos d'Esquadra en el cas de la Sira ha fet un gir de 180 graus. "Els agents que van participar en aquesta intervenció no van efectuar ni un sol tret", assegurava la Brimo en un informe del 2021. Aquesta intervenció es remunta al 16 d'octubre de 2019 al passeig de Sant Joan de Barcelona, durant una manifestació davant de la conselleria d'Interior. La Sira estava cobrint la protesta com a fotoperiodista i assegura que va rebre (i així ho avala l'informe mèdic) l'impacte d'un projectil de foam a la cama. Aquesta resposta dels Mossos, negant la major, va servir als jutjats de Barcelona per arxivar la causa sense cridar cap testimoni. La seva defensa, pilotada per Irídia, ho va portar al Tribunal Constitucional i els va donar la raó: la investigació s'havia de reobrir. Això va requerir un nou informe dels Mossos, aquest cop de la Divisió d'Afers Interns (DAI), i la resposta és una rectificació: "Es va haver de fer ús en diverses ocasions de projectils de foam", conclou la DAI en un document del setembre de 2023.

La rectificació de la policia va arribar després d'escoltar testimonis i visualitzar imatges. De fet, la DAI diu que l'ús de foam estava autoritzat i "existia un risc concret i imminent". Afegeix, però, que no es pot identificar l'agent que va disparar. Segons fonts de la seva defensa, la denúncia de la Sira no va anar encaminada a la ferida provocada pel projectil, sinó pel fet d'haver apuntat contra una fotoperiodista. Ara, després de la rectificació dels Mossos, la seva causa continua en fase d'instrucció en un jutjat de Barcelona.

El nou informe dels Mossos també pot afectar la causa del Roger, que aquella nit ell estava a uns trenta metres de la Sira. "De sobte, vam sentir diverses detonacions i vaig notar un fort impacte al cap que em va causar un fort dolor i em va deixar desorientat", narra en la reclamació que ha presentat a la Generalitat. El van traslladar a l'hospital i l'endemà el van operar d'urgència al Sant Pau. "M'han quedat seqüeles de caràcter permanent, com cefalees ocasionals, així com dues cicatrius", afegeix en l'escrit.

Protestes postsentència a Barcelona.

Els metges van concloure que les ferides eren compatibles amb una bala de foam o amb una pilota de goma. De nou, va caldre un informe de la Brimo i la seva resposta va ser molt semblant a la de la Sira: "Els agents no van efectuar ni un sol tret". D'aquesta manera, la Generalitat va rebutjar indemnitzar el Roger. Els Mossos, però, van deixar dit en la resposta que aquella hora també van actuar efectius de la Policia Nacional i, com que les ferides també podrien ser d'una pilota de goma (els Mossos no en poden fer servir, però la policia espanyola, sí) també han elevat una reclamació al ministeri de l'Interior. Amb tot això sobre la taula, hi ha l'informe dels Mossos sobre el cas de la Sira admetent que aquella nit sí que van disparar foam. Fonts de la defensa del Roger apunten que, si el ministeri de l'Interior rebutja la indemnització, preveuen jugar aquesta carta.

El precedent de l'Olga

Dos dies després, en una altra protesta postsentència, l'Olga estava a Jardinets de Gràcia i va rebre l'impacte d'una bala de foam al cap, que li va provocar un traumatisme cranioencefàlic i moltes seqüeles. Finalment, la Generalitat va acceptar indemnitzar-la amb 69.000 euros fa un mes. El seu cas, però, segons fonts consultades per l'ARA, pot servir de cara a una nova causa oberta.

És A.K., que el 2019 tenia 18 anys i que aquella mateixa nit va rebre a Urquinaona l'impacte d'una bala de foam que el va deixar cec d'un ull. Defensat per Irídia, també va portar el seu cas als tribunals, que si bé van concloure que la seva ferida era compatible amb un projectil, van arxivar la causa perquè no podien trobar un autor. Finalment, han decidit portar el seu cas per la via administrativa i la Generalitat ho està investigant. La primera resposta de la Brimo va ser calcada als casos anteriors: aquell dia en aquell lloc no van disparar. La defensa d'A.K., però, aportarà la resposta de la policia en el cas de l'Olga en aquesta nova investigació. Llavors, els Mossos van respondre que aquell dia, "davant l'allau de desordres", no disposaven "dels recursos de geolocalització que permetessin rastrejar tots els moviments". Ara, doncs, Irídia es pregunta com en el cas de l'Olga no ho sabien i en el d'A.K., sí.

stats