Violències masclistes
Societat Successos 16/12/2022

Detingut per matar la seva dona a Lleida

La jove, de 34 anys, estava desapareguda des de diumenge i l'han trobada morta al traster del seu pis

2 min
Els serveis judicials s'enduen el cadàver de la dona, trobat al traster del pis on vivia a Lleida.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'una dona de 34 anys que ha aparegut morta aquest migdia al traster del seu pis a Lleida, concretament al barri de Balàfia. Segons fonts policials consultades per l'ARA, tot apunta que es tractaria del cos d'Irina Mihaela, una dona que estava desapareguda des de diumenge passat. Aquesta setmana la policia va publicar la seva imatge per intentar trobar-la amb l'ajuda de la col·laboració ciutadana. Des del moment de la troballa la policia ha investigat el cas com una mort criminal perquè el cadàver tenia senyals de violència. Els Mossos han trobat el cos al migdia i instants després han detingut el marit de la Irina, un home de 40 anys, com a presumpte autor de l'assassinat. La dona ja l’havia denunciat el 2019 per maltractaments i es va dictar una ordre de protecció que va estar en vigor fins la celebració del judici. L’home, però, va ser absolt fesprés que la víctima finalment no volgués declarar. 

El judici va tenir lloc el 2020 i ara, dos anys després, cinc nens han quedat orfes de mare. El més gran tenia 17 anys i el més petit dos. Des del principi, fonts al corrent del cas assenyalaven que la policia estava investigant l’assassinat com un crim masclista. La detenció del marit i el fet que tingués antecedents per violència masclista encara sumen més arguments a aquesta tesi. A més, el cas ha passat al Jutjat de Violència sobre la Dona de Lleida. Aquesta setmana l'home va ingressar voluntàriament a l'àrea de salut mental de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i els cinc fills van anar a casa l'àvia.

La conselleria d'Igualtat i Feminismes també ha informat que està fent seguiment d'un presumpte feminicidi. Si es confirmés que es tracta d'un assassinat masclista, aquest seria l'onzè feminicidi des de principis d'any, segons el recompte del Govern, que inclou qualsevol homicidi d'un home sobre una dona pel sol fet de ser-ho i sense que la violència s'hagi hagut de donar en l'àmbit de la parella. Segons les dades dels Mossos d'Esquadra, el de la Irina seria el vuitè assassinat masclista del 2022 a Catalunya i el 42è a tot l'Estat, segons el recompte del ministeri d'Igualtat. El darrer cas a Catalunya va ser el de l'Anna, una noia de Campdevànol (Ripollès) que va ser violada i torturada abans de morir.

Aquesta tarda la Paeria ha decretat tres dies de dol com a mostra de condemna i rebuig davant del crim. El consistori lleidatà també ha convocat un minut de silenci aquest dissabte a les dotze del migdia i una concentració a les set de la tarda a la plaça de la Paeria. A més, la bandera la ciutat lluirà a mig pal en senyal de dol i lluirà un crespó negre. Durant els dies que duri el dol, l'edifici de la Paeria i els ponts de la ciutat estaran il·luminats de color lila.

Telèfons contra les violències: gratuïts i confidencials

  • Generalitat de Catalunya: 900 900 120
  • Ministeri d'Igualtat: 016
  • WhatsApp: 600 000 016
  • Emergències: 112
  • Mossos: 601 00 11 22

stats