Vigilàncies “discretes” i nits “inacabables” per la violació d’Igualada

El cap dels Mossos assegura que és “igual d’important” detenir l’autor que atendre la víctima

3 min
La celebració de l’acte nacional del Dia de les Esquadres aquest migdia a Barcelona.

BarcelonaLa detenció d’un noi de 20 anys per la brutal violació a una menor a Igualada ha coincidit amb la celebració de la festa dels Mossos: el Dia de les Esquadres. En l’acte nacional de la festivitat, els discursos s’han referit a aquesta investigació, anomenada cas Nit, que ha durat més de cinc mesos, fins que s’ha arrestat el presumpte autor. El líder de la policia catalana, el comissari en cap Josep Maria Estela, ha dit que és el resultat de vigilàncies “discretes”, feina “intensa”, nits “inacabables” i dies “frenètics”. Estela també ha defensat que és “igual d’important” detenir l’autor i recollir proves que atendre la víctima. Segons el cap dels Mossos, la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) –que ha liderat la investigació– treballa amb aquesta “mirada triple”.

Estela ha assegurat que la violació d’Igualada no ha quedat impune perquè la UCAS també “ha sumat esforços” amb efectius del territori. Per al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la detenció demostra que combatran “per terra, mar i aire” els agressors: “No ens conformem davant la xacra de la violència masclista”. Elena ha fet un reconeixement, que està convençut que és de tota la població catalana, als agents d’investigació criminal i sobretot de l’UCAS. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, present a l’acte, s’ha afegit a l’agraïment.

El detingut passarà a disposició judicial aquest dissabte. Pel que fa als antecedents per un delicte sexual, segons ha avançat La Vanguardia, són per abusar d’una familiar menor d’edat. Arran d’això, la mare el va fer fora de casa. Com va explicar l’ARA, feia pocs mesos, des de l’estiu, que el noi vivia al pis del centre d’Igualada on el van arrestar. El domicili està situat a dos quilòmetres de la discoteca Èpic, on la víctima va anar l’1 de novembre, la matinada de Tots Sants, abans de patir la violació. La policia espera que els resultats biològics dels indicis que van recollir durant l’escorcoll serveixin per tenir més proves.

El major Josep Lluís Trapero ha assistit a l’acte nacional del Dia de les Esquadres.

Més enllà d’aquest cas, Elena ha aprofitat el Dia de les Esquadres per referir-se al relleu de fa quatre mesos a la cúpula dels Mossos i ha agraït a la nova Prefectura que “acceptés". El conseller també ha volgut mencionar la feina dels que han dirigit el cos abans davant el major Josep Lluís Trapero, que ha assistit a l’acte. Pel que fa a Aragonès, ha dit que els Mossos “han de continuar sent un flagell contra la corrupció”. A més, ha defensat que la policia “es vagi assemblant més a aquest país”.

“Els que sortim més a la foto”

Sobre el futur del cos, Estela ha assegurat que ha de ser com la societat vulgui. “No té a veure amb les eines d’ordre públic”, ha valorat el comissari en cap pel debat al Parlament. Una de les seves apostes és tenir nous perfils d’agents que parlin "les llengües que els catalans parlen avui". Estela ha explicat que els Mossos, com que estan a primera línia de carrer, veuen les coses “diferents” que des de les cadires dels despatxos. “No tenim les claus de la solució, encara que som els que sortim més a la foto”, ha dit en al·lusió al paper durant els desnonaments.

Elena ha argumentat que una societat “injusta” és la que desnona persones vulnerables. La frase que el conseller ha triat per tancar la seva intervenció és que els Mossos estan al servei dels seus “únics amos”, que és el poble català.

stats