El Govern destitueix Trapero i remodela la cúpula dels Mossos

Escull el comissari Josep Maria Estela, fins ara cap a Tarragona, per liderar "una nova etapa"

4 min
El major Trapero, durant la celebració del Dia de les Esquadres

Barcelona"Una nova etapa que requereix nous lideratges". Per això, ha explicat aquest dilluns el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha deixat de ser-ne el cap. Elena l'ha destituït i ha impulsat una remodelació de la cúpula del cos poc més d'un any després que el seu antecessor, Miquel Sàmper, restituís Trapero en el càrrec un cop va ser absolt dels delictes de rebel·lió i sedició per l'Audiència Nacional. La decisió feia mesos que es madurava al Govern, fruit de la tensió entre la cúpula actual del cos, amb Trapero al capdavant, i la direcció política de la conselleria, amb la qual no hi ha hagut sintonia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oficialment, però, Elena ha assegurat aquest mateix dilluns en roda de premsa que no hi havia "cap problema" amb Trapero, que "confiava i confia" en el major i que espera que continuï al cos desenvolupant tasques que encara no s'han concretat. Segons el conseller, Trapero li ha manifestat la voluntat de mantenir-se "en alguna activitat" als Mossos i s'han emplaçat a parlar-ne les pròximes setmanes, després de les festes de Nadal. El substitut de Trapero serà el comissari en cap Josep Maria Estela, fins ara cap de la regió policial de Tarragona. Juntament amb Estela, la intendenta Rosa Bosch i el comissari Eduard Sallent -que va liderar el cos des del juny del 2019 fins al novembre de l'any passat- s’incorporaran a la nova cúpula.

D'esquerra a dreta, la intendent Rosa Bosch, el comissari en cap Josep Maria Estela i el comissari Eduard Sallent.

La nova etapa als Mossos passa, segons Elena, per "feminitzar" el cos, pel "relleu generacional" i per "modernitzar-lo". De fet, s'havia especulat que el màxim comandament el pogués ocupar una de les tres úniques comissàries dels Mossos: Cristina Manresa, que va ser la primera dona a obtenir aquest rang -ho va fer alhora que Trapero-. Fonts coneixedores de la qüestió han explicat a l'ARA que Manresa tampoc acaba de tenir bona sintonia ni s'ha guanyat la confiança de la direcció política d'Interior. Sigui com sigui, per al conseller, Estela és "la persona més adequada". Curiosament aquest dimarts una dona, Victoria Landa, serà nomenada per primera vegada directora de l'Ertzaintza.

La decisió de situar a la cúpula dos comissaris però també una intendent -una categoria inferior- és una declaració d'intencions de la conselleria. L'estructura tradicional de la policia situa els comandaments de més rang a la part alta de l'organigrama, i aquesta jerarquia acostuma a aplicar-se a la resta de llocs. Per això ha generat suspicàcies dins el cos que no s'hagi respectat aquest principi, però a la vegada és un missatge de la direcció política que aquest no és un criteri tan determinant per triar els comandaments. Tanmateix, Trapero continuarà sent l'únic major i mantindrà aquesta categoria perquè és vitalícia.

Elena ha afirmat que al marge d'Estela, Bosch i Sallent, designats per formar la Prefectura dels Mossos -la direcció operativa-, la resta de l'estructura la decidirà la nova cúpula i l'únic requisit que els han demanat és que almenys un terç siguin dones. Tot apunta que la Prefectura la completarà la inspectora Montse Escudé com a portaveu del cos i així serà paritària. Pel que fa a l'organigrama, Estela ha avançat que es podria conèixer aquesta mateixa setmana, però no es descarta que més endavant s'acabi de configurar amb els comissaris que surtin d'una promoció que encara està en procés.

Menys vinculats amb Trapero

Sense que Elena ho hagi verbalitzat, la nova cúpula no té tanta vinculació amb els comandaments més habituals en la trajectòria de Trapero, que en aquest últim any s'havia tornat a envoltar del comissari Ferran López -la mà dreta del major en l'1-O, que el va substituir pel 155 i que a l'estiu es va agafar una excedència per anar al Barça, d'on ha acabat sortint-, el comissari Miquel Esquius -que va ser el cap entre el 2018 i el 2019 en substitució de López- i el comissari Joan Carles Molinero -que ha fet de portaveu i que també havia estat al costat de Trapero en l'1-O-. En canvi, Estela i Sallent són de l'última promoció de comissaris, del 2019. La conselleria pretén millorar la relació entre la direcció política i l'operativa, però fonts pròximes al major consideren que el relleu és "fruit de la intenció de condicionar políticament el cos".

Sense retrets públics cap a Trapero, el conseller ha reivindicat que aquesta nova etapa serà "coral", tot i que ha afegit -una idea present en tota la seva intervenció-, que això "no significa" que aquest principi s'incomplís en l'etapa anterior. Malgrat aquest intent d'evitar les friccions, el nou comissari en cap dels Mossos ha fet servir paraules més taxatives: "Volem desterrar la primera persona del singular i la convertirem en la primera persona del plural". Ha quedat clar que Interior vol evitar els personalismes, i en la resta del seu discurs Elena ha repetit el projecte que manté des de fa temps per a la policia catalana, amb el 2030 com a horitzó.

Estela té 51 anys, cinc menys que Trapero, és llicenciat en dret, té un màster en polítiques públiques de seguretat i ha treballat en sis de les nou regions policials del país. Bosch té 49 anys, és diplomada en activitats i empreses turístiques i postgraduada en polítiques de seguretat i ha portat l'àrea de cooperació internacional del cos. Pel que fa a Sallent, que torna a la cúpula dels Mossos després de ser-ne comissari en cap, té 49 anys, és llicenciat en filosofia i ara és el cap de la regió policial metropolitana sud. Estela ha assegurat que les seves prioritats seran la proximitat, la relació amb les policies locals i amb els altres cossos i forces de seguretat de l'Estat, amb la judicatura i la Fiscalia i amb el territori.

Reacció dels partits

El cessament de Trapero ha marcat les compareixences tradicionals dels dilluns dels partits polítics. Les dues formacions del Govern, ERC i JxCat, aquesta vegada han fet pinya i s'han pronunciat en la mateixa línia: "respecte" per la decisió i "agraïment" per la feina feta pel major. Els republicans, que piloten la conselleria d'Interior, han atribuït el cessament al "relleu generacional" al cos. El més crític ha sigut el PSC, que no compateix la decisió. Ha dit que els agents dels Mossos necessiten "confiança" i que seria un "error" que darrere del cessament hi hagués "alguna motivació política". El PSOE, en canvi, ha expressat el seu "respecte" pel relleu.

stats