Societat 25/10/2022

L'oposició carrega en bloc contra Elena per la crisi als Mossos: "Ens aboca a demanar una reprovació"

El conseller defensa que la destitució era "necessària" i diu que a la policia "hi ha estabilitat"

3 min
Compareixença de Joan Ignasi Elena al Parlament per donar explicacions del cessament de Josep Maria Estela

BarcelonaEl conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut aquest dimarts al Parlament per donar explicacions del cessament de Josep Maria Estela com a comissari en cap dels Mossos d'Esquadra i el resum de les dues hores de comissió seria que l'oposició ha sortit més descontenta del que ha entrat i més a tocar d'una reprovació. "Com més parla, més a prop està de la reprovació", ha avisat a l'inici el diputat de PSC-Units Ramon Espadaler. Elena ha parlat durant una estona més i Espadaler, que del 2012 al 2015 va ocupar el càrrec que ara mateix ocupa Elena, ha conclòs: "Ens aboca tant sí com no a demanar la seva reprovació". No tots els grups han dit explícitament que la secundarien –Junts, la CUP i els comuns no s'han mullat al respecte– però en l'últim torn de paraula tothom ha admès que les explicacions del conseller no els han convençut.

Elena ha justificat el cessament del comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, amb uns arguments semblants als que va fer servir diumenge en una entrevista a l'ARA: ha dit que davant de les "diferències constatades", el cessament era una decisió "necessària" per continuar "avançant". Ha admès que li va doldre, i també ha elogiat Estela dient que farà una gran feina a la regió de Ponent, però Elena ja mira al futur i ha demanat un vot de confiança a l'oposició. No cap a ell, sinó cap a la nova prefectura liderada pel comissari Eduard Sallent, i ha instat la resta de partits a no posar en dubte la seva "professionalitat". Una nova direcció que va reiterar que no és provisional i tindrà "continuïtat". De nou, el conseller ha refermat els seus objectius: "Modernització, feminització i rejovenització". I que no permetrà ingerències, ni de polítiques ni de policials.

De Junts al PSC, passant pel PP i Cs, l'oposició no li ha comprat aquests arguments. "El departament va sense rumb", ha criticat la diputada de JxCat Mercè Esteve. La resposta d'Elena ha sigut demanar-li coherència: "Fa 15 dies no hi havia ni manca d’orientació ni de rumb", ha dit, posant de manifest que quan Junts estava al Govern no tenia un to tan combatiu. El PSC, en canvi, ja el tenia i l'ha elevat: Espadaler ha acusat el conseller de voler crear una prefectura "submisa" i ha dit que és "evident" que al cos hi ha politització. El també exconseller d'Interior no es creu que el cessament d'Estela sigui per la feminització: "No cola".

La CUP també ha fet un "això no cola", però no ha enfocat la crítica cap a la suposada politització del cos, sinó en presumptes ingerències policials en la política. A parer del diputat Xavi Pellicer, els Mossos estan fora del "control democràtic" des de la seva fundació i d'aquí venen tots els problemes. Per al PP, Cs i Vox, el conseller hauria de plegar per haver aplicat una "purga" a la policia. El diputat d'extrema dreta Sergio Macián ha comparat la marxa d'Estela amb la sortida forçosa de Hu Jintao del congrés del Partit Comunista Xinès. "Els únics que són amics de les dictadures són vostès, a mi no m’atabali amb la Xina", ha respost Elena.

Hi ha estabilitat als Mossos?

"Hi ha estabilitat als Mossos d'Esquadra", ha sentenciat Elena després que diversos partits li retraguessin els constants moviments al capdavant del cos. En total, la direcció dels Mossos ha viscut sis canvis en cinc anys, dos des que Elena és conseller. Un dels més insistents ha sigut el portaveu dels comuns, David Cid, que ha avisat que el conseller té el dret a nomenar un nou comissari en cap, però no a "desestabilitzar el cos". També ha demanat més autocrítica i l'ha instat a investigar les ingerències polítiques que va denunciar l'excap d'investigació dels Mossos Toni Rodríguez i que l'exconseller d'Interior Miquel Sàmper va tornar a posar a sobre la taula la setmana passada. Elena ha contestat que no hi era, llavors, però que si ara veu que algú "se salta la legalitat, actuarà".

Pere Ferrer, director de la Policia, i el conseller Elena durant la comissió d'Interior

L'únic aliat del conseller ha sigut el diputat d'ERC Chakir El Homrani, que ha lamentat que "el soroll no permet fer política". Esquerra s'ha trobat sola traient ferro de la crisi als Mossos. "ERC no sap governar, ni amb Junts ni sola", ha conclòs Cid.

stats