Policia

Investigat un inspector per amagar un mòbil gravant les oposicions dels Mossos

Una jutge ha obert diligències penals contra ell i, de moment, és l'únic imputat

3 min
Un vehicle dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaA finals de setembre es va reunir el tribunal dels Mossos d'Esquadra que havia de decidir els continguts de les proves per ascendir a intendent i a inspector i van trobar en un calaix un mòbil amb la gravadora activada. No tenia ni targeta SIM ni empremtes dactilars. A més, era un model de telèfon que podia pertànyer perfectament a un agent. La Divisió d'Afers Interns (DAI) va obrir una investigació i també es va enviar la qüestió als tribunals. I ja hi ha el primer imputat: l'inspector Jordi H., que treballa a la Divisió d’Avaluació i Serveis, pilotada pel major del cos, Josep Lluís Trapero, va declarar dijous passat davant de la DAI i ara la jutge ha decidit obrir diligències penals en contra seva, segons ha avançat El Món i ha pogut confirmar l'ARA. És el principal investigat perquè la DAI creu que va col·locar el mòbil. Després que se suspenguessin per la troballa del telèfon, aquest dilluns ja es van reprendre les proves per ascendir a intendent i a inspector.

Segons fonts coneixedores de la investigació, Jordi H. formava part del tribunal avaluador que havia de proposar candidats a ser inspector –el rang que ell actualment té–. També, però, s'havia presentat a les oposicions per ser intendent. Els dos processos que estan sota sospita judicial per la gravació secreta són els d'inspector i els d'intendent. Així, la principal hipòtesi dels investigadors és que va aprofitar el seu accés a les sales del tribunal perquè ell en formava part per col·locar un telèfon que gravés el contingut de les proves per ascendir a intendent, l'oposició a la qual ell es presentava. D'aquesta manera, hauria anat a l'examen sabent les preguntes que tindria.

Ara, segons les mateixes fonts, s'ha obert un expedient informatiu a Jordi H., que ha estat apartat de les seves funcions a la Divisió d'Avaluació i Serveis, una unitat que s'encarrega d'avaluar els dispositius de la policia. Mentre no s'aclareix del tot què ha passat, l'inspector ha estat traslladat al complex d'Egara, la seu central dels Mossos, a fer altres tasques. També ha sigut rellevat del tribunal avaluador dels candidats a ascendir a inspector.

La DAI, que actua com a policia judicial, encara no ha acabat la seva investigació i no es descarten més imputats. La causa l'ha assumit la titular del jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona. Després del telèfon espia, Interior va aplicar unes estrictes mesures de seguretat per als tribunals de les oposicions, com inhibidors de telèfons, destructores de paper, més càmeres i cambres segures.

La Divisió d'Avaluació i Serveis (DAS) va ser el destí que va oferir el departament d'Interior al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, després de ser destituït com a cap del cos. La unitat està formada per una trentena d'agents i Jordi H. formava part de l'escala alta de la secció. La DAS, segons fonts del departament, està formada pel major al capdavant, un intendent i tres inspectors, entre ells Jordi H,, que ja hi era abans que arribés Trapero. Els altres membres de la divisió tenen un rang inferior. La funció d'aquesta unitat és inspeccionar els diversos operatius dels Mossos amb la finalitat de detectar possibles disfuncionalitats organitzatives, mancances de formació o deficiències estructurals. Entre les seves potestats també hi ha la de proposar millores per fer front a aquestes mancances.

Moment d'inestabilitat

El conflicte del mòbil espia va arribar en un moment complicat per als Mossos d'Esquadra i Interior, immersos en una crisi interna que fa mesos que s'allarga. Les oposicions per ascendir a comissari, de fet, van ser el xoc definitiu entre el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, que va acabar amb el cessament del cap del cos després que Elena triés quatre dones i dos homes per ascendir i Estela s'hi oposés. L'últim conflicte d'un temps inestable a la policia, marcat per les acusacions d'ingerències polítiques d'una part del cos cap a la direcció política, que es remunten fins al cessament de Trapero i l'etapa d'Eduard Sallent com a cap del cos. En un contenciós administratiu, l'intendent Toni Rodríguez, llavors cap de la Comissaria General d'Investigació, acusa el nou comissari en cap de pressionar-lo perquè informés sobre causes polítiques. En una entrevista diumenge a l'ARA, Elena va avisar que "actuaria" si tingués constància d'aquestes ingerències.

Amb aquest malestar latent, el trencament personal entre Estela i Sallent a la nova prefectura va esquerdar una direcció que es va fer miques amb el cessament d'Estela. Sis canvis a la direcció dels Mossos en sis anys. Ara, Interior intenta obrir una etapa de pau amb el lideratge de Sallent. Aquest dilluns, de fet, es va reunir el Consell de la Policia –trobada del departament amb els sindicats– per mirar de refer ponts.

stats