Trapero ja té destí: avaluarà els operatius dels Mossos

El major accepta el càrrec ofert per Interior i dependrà del director de la policia

3 min
E Josep Lluís Trapero  e

BarcelonaDesprés de set setmanes d’incertesa, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ja té destí. El departament d’Interior li ha ofert ser el nou cap de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS) del cos i ell ha acceptat el càrrec. La DAS depèn de la direcció general de la Policia (DGP) i no de la Prefectura –la direcció operativa– que lidera el successor de Trapero, el comissari en cap, Josep Maria Estela. Per tant, el major estarà sota les ordres d’un càrrec polític: el director de la policia, Pere Ferrer. La DAS s’encarrega d’avaluar els operatius que fan els Mossos, a nivell tàctic, per detectar si es produeixen disfuncions o es poden millorar aspectes, com ara de formació, d’estructura i de mitjans que s’utilitzen.

Un alt càrrec d’Interior s’ha reunit aquest migdia amb Trapero, mentre es feia la roda de premsa de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, per intentar desencallar la seva situació. Des que el 20 de desembre el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar que el destituïa com a cap dels Mossos, el major no tenia una posició assignada. Trapero va manifestar la voluntat de continuar al cos, però quan es va reincorporar a la feina fa una setmana encara no s’havia aclarit quin seria el seu rol. Aleshores el major va començar a treballar des d’un despatx a la comissaria de l’Eixample, a la plaça Espanya de Barcelona, que Interior va definir de “provisional” a l’espera que es decidís una nova funció.

Elena li havia ofert un lloc relacionat amb l’anàlisi de riscos, però Trapero va demanar estar més vinculat al dia a dia dels Mossos. Al final, segons ha avançat El Periódico, l’acord ha arribat amb la proposta de liderar la DAS. Fonts d’Interior argumenten que Trapero no podia dependre de la direcció operativa perquè manté la categoria de major, que és vitalícia, i és l’únic que ocupa aquest rang al cos –el més alt–. Com que els màxims comandaments que actualment lideren la Prefectura són comissaris, el rang per sota de major, des de la conselleria al·leguen que Trapero no pot dependre de les seves ordres.

A la comissaria de les Corts

Fa una setmana, en una entrevista a l’ARA, Estela va avançar que el destí de Trapero dependria jeràrquicament d’Interior o del director general de la policia, com ha passat, i va defensar que no es podia prescindir del major ni “de la seva experiència i el talent”. Amb la nova posició de cap de la DAS, el major també deixarà la comissaria de l’Eixample i treballarà a la comissaria de les Corts de Barcelona, que és on s’ubica la DGP i el seu director. A part de la DAS, de la DGP també en depèn la Divisió d’Afers Interns (DAI), que supervisa el comportament dels agents. Elena, en la primera intervenció d’aquesta legislatura a la comissió d’Interior del Parlament, va anunciar la idea de crear una nova Comissaria General d’Avaluació, Inspecció i Correcció que inclogui la DAS i la DAI, tot i que fonts de la conselleria ho situen a llarg termini.

Amb el nou lloc de Trapero es tanquen els canvis de les últimes setmanes als Mossos, que han inclòs decisions polèmiques, com ara enviar el líder d’investigació criminal a dirigir la comissaria de Rubí.

stats