Mossos d'Esquadra
Societat 12/10/2022

Inhibidors de telèfons, destructores de paper i més càmeres: les mesures d'Interior després del mòbil espia

Ja s'han implementat i s'utilitzaran en tots els processos d'oposicions dels Mossos d'Esquadra

2 min
Dues gorres de Mossos dins d'un vehicle policial en una imatge d'arxiu

BarcelonaAra fa 19 dies es va reunir el tribunal dels Mossos d'Esquadra que havia de decidir els continguts de les proves per ascendir a intendent i a inspector. Tot anava bé fins que en un moment de la reunió van trobar un mòbil que no era de ningú. Tot apunta que estava en un calaix. Tenia la gravadora activada, i no tenia ni empremtes dactilars ni targeta SIM. Això va aixecar sospites, i es van obrir dues vies d'investigació, una d'interna i una que piloten els tribunals. Les dues segueixen el seu curs. En paral·lel, dilluns passat el departament d'Interior va decidir suspendre la convocatòria d'aquestes dues oposicions –les de comissari segueixen el seu curs, no sense obstacles– per un màxim de 15 dies. Aquest termini es compleix d'aquí poc temps. En aquest impàs, des de la conselleria liderada per Joan Ignasi Elena s'ha decidit impulsar un seguit d'estrictes mesures de seguretat que s'implementaran a partir d'ara mateix en tots els processos d'oposicions al cos de policia. L'objectiu? Que no es repeteixi un episodi com aquest.

Segons ha pogut saber aquest diari, a partir d'ara els espais d'Egara, el complex central dels Mossos, i la comissaria de les Corts on treballin les persones que el tribunal ha designat per escollir el contingut de les oposicions estaran fortament restringits. S'hi limitarà l'accés i hi haurà més càmeres de seguretat. També s'hi instal·laran impressores que no estaran connectades a la xarxa dels Mossos, i es podrà imprimir localment, sense que altres persones puguin accedir a l'historial. A més, hi haurà destructores de paper i els armaris seran de seguretat. Tot plegat es complementarà amb una revisió d'aquests espais com a mínim dos cops a la setmana per identificar anomalies i garantir l'absència de dispositius d'enregistrament.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu

Sala protegida

A partir d'ara, també es protegirà especialment una sala on es preveu que s'hi desenvolupin reunions com la del mòbil que estava gravant. Aquest espai tindrà tancament magnètic, un sistema de verificació de persones autoritzades per entrar-hi, càmera de videovigilància i la capacitat per inhibir els senyals de telèfon mòbil. Els membres del tribunal podran continuar entrant amb el mòbil a aquesta sala, però, si ho decideixen, podran activar l'inhibidor per tallar qualsevol senyal.

Totes aquestes mesures han estat implementades per la direcció general de la policia, pilotada per Pere Ferrer, i ja estan vigents. Alhora, fonts coneixedores d'aquest procés apunten que en les reunions del tribunal qualificador també hi haurà un protocol equivalent, amb els mateixos mitjans tecnològics i la mateixa restricció d'accés. Tot plegat anirà acompanyat d'un rastreig constant dels continguts de les proves i tota la documentació. És a dir, haurà de quedar registrat per quines mans passen i qui les custodia, des de la primera impressió fins a l'examen definitiu.

stats