Mossos d'Esquadra
Societat 06/10/2022

Més problemes per als Mossos: les oposicions per ser comissari acaben als tribunals

Tres intendents denuncien que la convocatòria d'Interior inclou un requisit que es va suprimir a finals d'any

3 min
Patrulles dels Mossos d'Esquadra

BarcelonaAl departament d'Interior i a la cúpula dels Mossos d'Esquadra se'ls acumulen els problemes. El seu objectiu era que aquesta setmana fos la de fer abaixar la tensió després del comunicat del cap del cos, Josep Maria Estela, intentant apaivagar la crisi interna pel trencament amb el seu número dos, Eduard Sallent. Lluny d'això, cada dia s'obre un nou front. Primer, un mòbil gravant d'amagat en una reunió del tribunal per a les oposicions a ser intendent i inspector, que s'han suspès. Després, el contingut de la denúncia de l'excap de la Comissaria General d'Investigació Criminal, Toni Rodríguez, assenyalant la politització del cos. I l'últim: aquest dijous, tres intendents aspirants a ser comissari han presentat una denúncia contra les bases del procés de selecció, segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA. El motiu? Un article anomenat dispensa de grau, que permet als agents poder ascendir en el rang sense tenir els estudis requerits donant valor a altres variables com l'experiència o els mèrits.

Interior va suprimir aquest article el desembre de l'any passat, regulant la seva eliminació a la llei d'acompanyament dels pressupostos –una norma que sempre esdevé un calaix de sastre–. Pocs es van adonar que hi era. Fonts de la mateixa oposició al Parlament admeten que si ho haguessin vist potser ho haurien portat a debat. Sigui com sigui, aquest article ja no hi és, però en la promoció d'intendent a comissari es continua permetent utilitzar la dispensa de grau. Ara, tres dels aspirants –en total són 34– ho han portat als tribunals. Amb aquest moviment, i després de la suspensió temporal de les oposicions a intendent i inspector, els tres processos d'ascensos dins del cos policial estan sota la mirada de la justícia.

L'argument de la conselleria d'Interior per mantenir la dispensa en el cas dels candidats a ser comissaris és que la supressió de l'article només afecta els canvis d'escala. És a dir, al cos hi ha quatre escales: superior (major, comissari i intendent), executiva (inspector), intermèdia (subinspector i sergent) i bàsica (caporal i mosso). Ara, argumenten, no es pot passar de ser inspector a ser intendent amb la dispensa de grau perquè s'estaria passant de l'escala executiva a la superior. De fet, en les oposicions que hi ha obertes per aquest ascens no està disponible la dispensa. En canvi, per pujar dins d'una escala –com d'intendent a comissari– encara es pot fer servir perquè si no, esgrimeix el departament, hi hauria discriminació dins de la mateixa escala. Amb tot, la conselleria creu en els seus arguments legals, i aquesta interpretació és sòlida.

Negativa del TSJC

De fet, segons ha pogut saber l'ARA, en un primer moment aquests tres intendents es van dirigir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demanant mesures cautelars, però el TSJC ho va rebutjar i va enviar la causa a la justícia ordinària. Ara el jutjat contenciós administratiu dona deu dies a Interior per pronunciar-se sobre la suspensió cautelar. En l'escrit, segons El País, els intendents també denuncien el sistema de lliure designació, el que utilitza el cos –així ho marca la llei de la policia– per escollir els ascensos. Critiquen que el sistema és molt subjectiu i condueix a prendre decisions interessades.

Igual que l'oposició, els sindicats dels Mossos tampoc van veure de primeres que a la llei d'acompanyament dels pressupostos se suprimia la dispensa de grau. Aquest tema es va tractar en un Consell de Policia –trobada d'Interior amb els sindicats– al maig. De moment, segons fonts d'Interior, no hi ha una negociació activa al respecte. Sigui com sigui, les oposicions a comissari són claus. S'hi han presentat 34 intendents –5 dones i 29 homes– que aspiren a aconseguir les sis places que hi ha disponibles. Amb aquesta nova fornada, Interior podria practicar una nova reestructuració de la cúpula policial i incorporar-hi més dones.

stats