Xina
Internacional Àsia 22/10/2022

Purga o malaltia? Treuen Hu Jintao del congrés del Partit Comunista, que dona més poders a Xi

Dos assistents acompanyen sobtadament l'expresident fora de l'estrada

2 min

PequínJubilacions de veterans, nous nomenaments i l’estrany episodi de l’evacuació de l’expresident Hu Jintao, no se sap si per motius de salut o per escenificar el final d’una època, enforteixen el poder de Xi Jinping a les portes d’un tercer mandat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escena de l'expresident Hu Jintao, de 79 anys, ajudat a aixecar-se per uns assistents i acompanyat fora de l'estrada s'ha convertit en la imatge de la cloenda del 20è congrés del Partit Comunista Xinès. S'ha produït al Gran Saló del Palau del Poble amb tots els delegats presents i davant de tota la premsa, inclosa la internacional. Tot i això, a la Xina no s'ha vist l'episodi.

Sortida precipitada

Les imatges generen dubtes de què ha passat realment. Pot ser que simplement Hu Jintao, que estava assegut al costat de Xi Jinping, es trobés malament i se l'han emportat per motius de salut, ja que, segons sembla, pateix Parkinson. Al sortir Hu ha intercanviat paraules amb el president Xi Jinping i amb el primer ministre, Li Keqiang, que semblaven cordials. Però com que al principi l'expresident s'ha resistit a aixecar-se i l'hi han obligat, s'han disparat els rumors sobre si es tracta d'una humiliació pública per escenificar en directe el final de la vella guàrdia del partit.

En tot cas, una nova generació acompanyarà Xi Jinping en un tercer mandat en què reafirmarà el poder. El 20è congrés del Partit Comunista xinès ha estat clausurat amb l'elecció d'un nou comitè central compost per 205 membres que representa una gran renovació.

En aquest organisme ja no hi seran quatre pesos pesants que ara acompanyaven Xi al govern: el primer ministre, Li Keqiang, de 67 anys; Li Zhanshu, de 72 anys; Wang Yang, de 67 anys, i Han Zheng, de 68 anys. La jubilació indica que no tindran llocs de rellevància en el futur. També es retiren el màxim responsable de la diplomàcia, Yang Jiechi, i el vice primer ministre Liu He, responsable de l’equip econòmic.

El congrés ha aprovat canvis en els estatuts del partit que reforcen el poder de Xi Jinping. S'hi inclou el terme “Dues determinacions”, que fa referència al fet que Xi és el nucli del partit i les seves idees principis rectors de la formació. També el lema de “Dues salvaguardes” per reconèixer l'estatus central de Xi i l'autoritat centralitzada del partit. Tot plegat pot suposar que a partir d'ara qualsevol crítica o oposició a Xi es pot veure com un atac al partit.

Diumenge en la primera sessió triaran els 25 membres del politburó i el comitè central, el nucli del poder. Xi Jinping revalidarà un tercer mandat i es veurà qui l'acompanyarà a la cúpula durant els pròxims cinc anys. També s'esperen canvis profunds a l'equip econòmic.

stats