Societat 04/09/2014

Un suïcidi cada 40 segons al món

Més de 800.000 persones se suïciden cada any. L'OMS lamenta que el suïcidi no sigui tractat com un problema de salut pública tot i causar més morts que els homicidis, les guerres i els desastres naturals junts

Efe
2 min
Cada any se suïciden al món més de 800.000 persones / GETTY

GinebraCada any se suïciden al món més de 800.000 persones, el 75% de les quals viuen a països amb rendes baixes i mitjanes. Així ho assegura el primer informe sobre el tema elaborat per l'Organització Mundial de la Salut i presentat aquest dijous. Tot i que l'estudi revela que cada 40 segons una persona se suïcida al món, la xifra d'aquelles que ho intenten i no ho aconsegueixen és molt més gran.

De fet, l'intent de suïcidi és el primer factor de risc perquè una persona intenti de nou acabar amb la seva vida una segona vegada. Encara que els índexs de suïcidi són més alts entre les persones més grans de 70 anys, globalment el suïcidi és la segona causa de mort entre la població de 15 a 29 anys.

L'OMS considera el suïcidi com "un problema de salut pública" i lamenta que no sigui tractat com a tal tot i que es cobra la vida de més persones que els homicidis, els conflictes bèl·lics i els desastres naturals junts. Només 28 països al món tenen un pla estratègic per prevenir el suïcidi, i únicament uns 60 recopilen dades dels suïcidis. L'OMS assenyala l'estigma i el tabú al voltant del suïcidi com la principal causa que evita que tant els familiars com els governs tractin el tema de forma oberta i efectiva. De fet, en molts països el suïcidi és un acte il·legal, per la qual cosa tendeix a obviar-se oficialment. "Augmentar la consciència social i acabar amb el tabú és una de les claus perquè alguns països facin progressos en la lluita contra el suïcidi", assenyala l'informe.

Els homes se suïciden més que les dones, una diferència que s'incrementa en els països rics, on la proporció és de tres homes per cada dona. Pel que fa a les causes del suïcidi, en els països desenvolupats la majoria estan relacionats amb desordres mentals, provocats especialment per l'abús de l'alcohol, i amb la depressió. A nivell mundial, la gran majoria dels casos es donen en països amb rendes baixes i mitjanes i al seu darrere hi ha la pressió i l'estrès provocats per problemes socioeconòmics.

Molts casos de suïcidi es donen en persones que han hagut de superar un conflicte bèl·lic, un desastre natural, violència física o mental, abús o aïllament. Els índexs de suïcidi són també alts entre les persones que pateixen discriminació, com ara refugiats, immigrants, homosexuals, bisexuals, transsexuals i presos.

stats