Societat 30/07/2015

El Suprem anul·la l'autorització ambiental de la cimentera de Montcada

La Generalitat tornarà a realitzar el procés d'informació pública i recorda que la sentència no afecta l'activitat de la planta

Europa Press
2 min
Quatre cimenteres més sota sospita per haver format un càrtel

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha avalat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2013 que va anul·lar l'autorització administrativa integrada (AAI) atorgada a la fàbrica de ciment de Lafarge a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) del 2008 per un defecte de procediment, atès que no va tenir la preceptiva publicitat prèvia. La resolució desestima els recursos de cassació interposats per l'empresa i la Generalitat enfront de la sentència del TSJC, que va donar parcialment la raó a la comunitat de veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada contra aquesta llicència.

La sentència assenyala que la declaració d'impacte ambiental es va publicar l'octubre del 2013, cinc anys després que s'atorgués l'autorització i s'adoptés la declaració l'abril del 2008, de manera que "frustra del tot la finalitat que es pretén assolir per mitjà d'aquesta declaració: la deguda presa en consideració i ponderació dels valors ambientals confluents en el cas ", segons el TS. El tràmit d'avaluació ambiental "ha de realitzar-se també amb caràcter previ a l'atorgament de la corresponent autorització ambiental", sosté el tribunal.

La conselleria de Territori i Sostenibilitat ha dit que "acata i respecta" la sentència i ha precisat que ha iniciat els tràmits per adequar la tramitació al veredicte amb total transparència i participació, de manera que tornarà a realitzar el procés d'informació pública, ha informat el departament en un comunicat. Fonts de la conselleria han precisat que la sentència del TS, encara que anul·la l'autorització, no afecta cap activitat de la planta.

La sentència alerta que no s'ha donat "l'oportuna difusió i participació pública" de la declaració d'impacte ambiental aprovada per la ponència ambiental, pas previ a atorgar l'autorització ambiental integrada per part de la llavors conselleria de Medi Ambient i Habitatge.

Segons defensa Territori, aquesta resolució "no posa en dubte el comportament ambiental de la cimentera", que, segons remarca, aplica les millors tècniques disponibles per complir amb les garanties ambientals que regula la normativa catalana i europea. Ha recordat que al maig es va emetre un "informe favorable" de la inspecció ambiental integrada del 2014 de la fàbrica, prevista dins del pla d'inspecció ambiental integrat de Catalunya, d'acord amb la Directiva d'Emissions Industrials, que constata el total compliment de la normativa.

En un comunicat, Lafarge ha remarcat que aquesta resolució, com la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), no entra "ni en el contingut ni en l'AAI ni en el comportament ambiental de la instal·lació", i afegeix que només estableix un error de forma en el procediment administratiu.

stats