Protesta veïnal

La 'swiftmania' a Madrid xoca amb els veïns: "És com tenir el concert dins de casa"

L'Ajuntament anuncia sancions als promotors dels concerts fets al nou Bernabéu en l'últim mes i escaig per haver excedit els nivells de so

3 min
Cues a l'exterior del Bernabéu el primer dia de concert de Taylor Swift a Madrid

MadridMentre els fans de Taylor Swift embogeixen amb els primers acords de Shake it off, una de les cançons més famoses de l'artista nord-americana, una veïna remuga des del balcó de casa seva, just davant de l'estadi Santiago Bernabéu. Una estona abans un altre veí hi havia estat mesurant els decibels amb un dispositiu no professional. Superava els nivells permesos en una zona residencial. El malestar pel soroll "absolutament insuportable" dels macroconcerts per la "manca d'insonorització" de la renovada seu del Reial Madrid és un dels principals temes de conversa al barri i ha posat els veïns en peu de guerra contra l'objectiu del president del club de futbol, Florentino Pérez, de convertir l'equipament esportiu en "un dels epicentres del món de l'entreteniment i de les grans gires musicals".

Soroll durant el primer concert de Taylor Swift al Bernabéu capturat des d'un balcó del carrer Rafael Salgado a les 22 hores

Els dos dies de concert de la icona del pop, que ha mobilitzat prop de 130.000 persones, s'han convertit en una prova de foc per als veïns d'aquesta zona benestant i fins fa poc "tranquil·la" del nord de Madrid. El divendres 26 d'abril es va fer el primer concert de la nova etapa del Bernabéu, que ha estat més de quatre anys en obres. Des d'aleshores, la preocupació pel "calvari" en què denuncien que s'està convertint viure prop de l'estadi ha anat en augment. El so "eixordador" del concert del dissabte 18 de maig d'Alejandro Sanz, Ana Mena i Hombres G, que va reunir 55.000 persones i es va allargar fins a la una de la matinada, va acabar d'encendre totes les alarmes. Ho relata el Carlos, que fa 40 anys que resideix davant del Bernabéu, en una conversa amb l'ARA rodejats d'una marea de swifties poques hores abans que comenci el primer espectacle.

"Ens vibren els vidres", explica aquest veí, que presideix la comunitat de veïns d'un edifici del carrer de Concha Espina. El Carlos diu tenir assumit que els toca acceptar el brogit dels partits de futbol un parell de dies al mes, però protesta pel fet que ara s'hi sumi el calendari de concerts previstos un cop remodelat el Bernabéu. La molèstia que implica ser seu d'aquestes gires és més gran, reflexiona, perquè són cinc hores de soroll continu a tot volum, a les quals cal sumar les proves de so, i s'allarguen, a més, diversos dies seguits. El nou estadi té un sostre retràctil que permet tancar-lo, però el so "surt pels costats" i impacta en els edificis del voltant, es queixa.

En aquest últim mes i escaig ja ha fet denúncies a la policia municipal, que s'hi ha desplaçat a fer mesuraments. Segons va confirmar ahir l'Ajuntament de Madrid, poques hores abans del primer xou de Taylor Swift, tots els grans concerts fets fins ara al nou Bernabéu han superat els límits de soroll. El consistori governat pel PP amb majoria absoluta sancionarà els promotors d'aquests espectacles amb multes que poden arribar a 300.000 euros en els casos més greus. Durant el primer concert de la gira The Eras Tour a la capital espanyola, la policia municipal va rebre 25 avisos per soroll i va realitzar 16 mesuraments.

Soroll capturat des d'un balcó del carrer Marcelino Santa María durant el concert de Taylor Swift, cap a les 22.45 h

Des de l'Associació Perjudicats pel Bernabéu, creada per un miler de veïns fa prop d'un any i mig per fer front comú davant dels "impactes negatius" de la remodelació del Bernabéu, veuen "insuficients i insignificants" aquestes multes "en un recinte que pot guanyar tants diners". "Pagar-la pot fins i tot arribar a compensar l'infractor", reflexionen fonts de l'entitat a preguntes d'aquest diari. Aquest col·lectiu es planteja portar la qüestió als tribunals, com ja ha fet amb èxit per paralitzar una part de les obres de l'estadi, i alerta dels riscs per a la salut que genera el soroll, que els impedeix fer vida normal. "El que per a un fan de Taylor Swift és una benedicció, per a nosaltres és una molèstia", conclouen.

Desenes de fans de Taylor Swift sense entrada segueixen el concert des de l'exterior de l'estadi Bernabéu

Diversos centenars de fans sense entrada es van aplegar a les portes del Bernabéu aquest dimecres a la nit. En cercles, van seguir les més de tres hores de concert i van cantar des del carrer els èxits de la seva ídola. Segons va poder comprovar l'ARA, el so de l'espectacle es podia sentir perfectament tant als carrers del voltant com des de l'interior de portals, balcons i menjadors de diversos immobles situats davant de l'estadi. "És com tenir el concert dins de casa", resumeix l'Ana, mare d'una alumna de primària d'una escola del costat, que també s'ha vist afectada pels talls de carrer i les aglomeracions. "Hem de poder descansar. Ara arriba la calor i s'han d'obrir les finestres per dormir", remarca, ja preocupada pels quatre dies de concerts que farà Karol G a mitjans de juliol. Ara bé, es mostra poc esperançada de poder-los aturar. "Al final aquí qui mana és el senyor Florentino Pérez", lamenta.

stats