Societat 22/02/2021

"Ens tanquen": mobilització a contrarellotge a la Barceloneta per salvar l'Escola Sant Joan Baptista

El Consorci diu que no pot fer el canvi de titularitat perquè el barri ja té prou places públiques

Laia Vicens
2 min
Les famílies de l'escola Sant Joan Baptista s'han manifestat per denunciar el tancament del centre

BarcelonaEl soroll de la cassolada se sent de fons mentre Vanessa Rogera, representant de l'AMPA de l'Escola Sant Joan Baptista, al barri de la Barceloneta, lamenta a l'ARA el tancament del centre: "Ens ho van dir dimarts passat. Ens tanquen l'escola i deixen més de 260 alumnes al carrer. Són més de 130 anys d'història, és oberta, inclusiva, arrelada al barri, tenim de P3 fins a l'ESO". La indignació ha anat creixent entre les famílies des que van rebre el correu electrònic en què la propietat del centre, la Fundació Vicenciana, els anunciava la "dolorosa decisió" de tancar l'escola per falta de recursos, que atribueixen a la davallada de la natalitat i a la crisi derivada del covid-19. Ja s'han mobilitzat per evitar-ho: aquest dilluns s'han concentrat, tot i la pluja, a la plaça del Mercat, han rebut el suport de les entitats d'un barri sempre combatiu i prop de 1.500 persones han signat un manifest en què denuncien el tancament, que ha agafat per sorpresa les famílies.

El cas és complex. La Fundació Vincenciana té diversos centres concentrats a Catalunya, sis dels quals a Barcelona. Tot just fa uns dies van ser notícia precisament perquè tres d'aquests centres s'incorporen a la xarxa pública : les escoles de l'Eixample Marillac, Sagrada Família i Sagrat Cor es diran, a partir del curs que ve, Institut Escola Sicília, Institut Escola Londres i Escola Aldana. La intenció de la propietat era que l'Escola Sant Joan Baptista també passés a ser pública, però segons l'administració en aquest cas no és possible perquè al barri ja hi ha prou oferta a l'escola pública per acollir els alumnes. Segons ha recordat el president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el decret aprovat pel Govern el 2019 permet el canvi de titularitat si l'edifici reuneix les condicions per ser una escola pública i si hi ha necessitats d'escolarització a la zona. "No farem el canvi del Sant Joan Baptista perquè ja tenim prou oferta pública. L'alumnat d'aquesta escola té una plaça garantida a les escoles Mediterrània i Alexandre Galí i a l'institut Salvat Papasseit", ha afirmat Cambray. Justament, la mobilització d'aquests tres centres va aconseguir fa uns anys frenar els plans del Consorci d'Educació, que volia fusionar-los tots tres en un únic institut escola .

"Reubicar també perjudica les altres escoles"

Per als pares, reubicar els alumnes en altres centres no és una solució. "Això perjudica els nostres fills, que deixaran d'anar amb els seus companys, i també les escoles on aniran a parar, que hauran d'augmentar les ràtios per escolaritzar 260 nens més", diu Rogera. Les famílies posen més arguments sobre la taula per evitar el tancament: han triat un projecte educatiu concret per als seus fills, que ara es veu estroncat, i avisen que hi haurà germans que hauran d'anar a escoles diferents perquè no hi ha cap centre públic al barri que tingui des de llar d'infants fins a l'ESO, com sí que passa a l'Escola Sant Joan Baptista.

Les famílies, indignades amb les "formes" amb què se'ls ha comunicat el tancament, comencen una lluita contrarellotge, perquè el Consorci ja treballa en "l'acompanyament" per al traspàs d'aquests nens i nenes a les altres escoles. Però des de l'AMPA diuen que no es rendiran: "Teòricament ja està tot signat i poca cosa hi podem fer, però com a mínim tenim el dret a fer soroll i ensenyem als nostres fills que si vols una cosa, has de lluitar".

stats