Societat 28/10/2016

Tantes incineracions com enterraments per primera vegada a Barcelona

Més famílies opten per conservar l'ADN dels difunts, un servei funerari addicional, igual que el de fer diamants de les cendres o enviar-les a l'estratosfera

Montse Riart
2 min
El cementiri del Poblenou

BarcelonaPer primera vegada, el percentatge de cremacions i enterraments s'igualarà a Barcelona. Aquesta és la previsió de l'empresa Mémora Serveis Funeraris de Barcelona. Fins ara, les incineracions sempre havien sigut una opció més minoritària que les inhumacions. De fet, a la resta de punts de l'Estat on opera l'empresa el nombre d'enterraments supera el d'incineracions.

El conseller delegat de Mémora, Juan Jesús Domingo, ha explicat que el fet que el nombre d'incineracions i enterraments s'hagi igualat és un "reflex de la societat", cada vegada més laica. Ha negat que es tracti "d'un factor econòmic", perquè les dues opcions tenen el mateix preu. L'any 2015 a Barcelona un 47% de les famílies va optar per la cremació. La previsió és que aquest 2016 es tanqui amb un 50%.

Precisament pel caràcter laic de les famílies que opten per la incineració, Domingo també ha volgut treure importància a l'última recomanació de l'Església catòlica, que ha prohibit escampar les cendres dels difunts o guardar-les a casa. Tot i així, Domingo considera que seria "interessant" que a l'Estat existís una normativa que "clarifiqués a les famílies què poden fer i què no amb les cendres dels seus difunts".

Tendència a reduir els costos

Segons Domingo, des del 2011 les famílies han anat reduint els diners que destinen als serveis funeraris per la crisi i també per la pujada de l'IVA, que considera "desmesurada tenint en compte que es tracta d'un servei fonamental". La despesa oscil·la entre els 2.000 euros que costa el servei bàsic funerari i els 12.000 euros, en funció dels complements que s'hi afegeixin.

Tres de cada quatre famílies han contractat amb previsió els serveis abans de la defunció. Mémora també ha assumit el cost dels serveis de 584 famílies enguany que no podien fer-se'n càrrec per la seva situació econòmica. L'ajuda es proporciona anualment a les famílies amb rendes més baixes –que ho acreditin a través dels serveis socials o de l'Agència Tributària.

Conservar l'ADN, fer diamants de cendres o enviar-les a l'estratosfera

Cada vegada més famílies demanen extreure l'ADN dels seus difunts i conservar-lo durant uns anys perquè pugui servir com a informació mèdica en cas de futures malalties o tractaments. Mémora fa 5 anys que ofereix aquest servei i assegura que diversos centenars de famílies el demanen anualment. Costa uns 200 euros i la seqüència genètica es conserva en un banc especialitzat durant 25 anys.

Un altre servei que també s'ofereix és convertir les cendres en diamants com a via per conservar d'una altra manera el record del difunt. Es tracta d'una opció minoritària que han contractat un centenar de famílies. Més petit és encara el percentatge de persones que han demanat llençar les cendres a l'estratosfera a través d'un globus meteorològic, que costa uns 1.500 euros.

Per saber-ne més: El preu d'un enterrament modest

stats