Risc d'inundacions

Tardor també pendents dels aiguats: 110.000 persones viuen en zones d'alt risc d'inundació

La Generalitat alerta que tot i la sequera persistent l'estació pot portar episodis de pluges intenses sobtades

2 min
Imatge de les conseqüències dels aiguats que va haver-hi a Terrassa el juny d'aquest any

BarcelonaProtecció Civil i el Meteocat han fet aquest matí una roda de premsa conjunta per alertar a la població del perill que suposen els aiguats de tardor i apel·lar a l’autoprotecció. Catalunya té un 4% del territori en zones inundables fluvials, fet que provoca que 705.000 persones visquin en zona inundable, 110.000 de les quals en zones de molt alt risc d’inundació.

Els municipis amb més percentatge de la seva població en zona d’alt risc d’inundació són sobretot al litoral nord, al Pirineu, al Baix Ebre i al Montsià, i en alguns casos és més del 50% de la població la que viu en aquest context de molt alt risc d’inundació. Malgrat això, la quantitat més important de gent que viu en zona d’alt risc d’inundació se situa a l’àrea metropolitana de Barcelona i en ciutats com Lleida i Girona.

Les autoritats temen que el fet que estiguem en una situació de greu sequera faci abaixar la guàrdia a la població, i alerten que episodis com els de fa poques setmanes a Grècia i a Líbia són exemples d’una "certa tropicalització del risc d’inundacions a la Mediterrània". Això fa que no es pugui descartar que en un futur pròxim puguem patir inundacions més extremes i violentes, amb danys molt superiors als patits fins ara.

Actualment, no hi ha cap episodi d’aiguats a la vista, però segons la directora del Meteocat, Sarai Sarroca, durant la primera quinzena d’octubre hi podria haver un context favorable perquè plogués més del que tocaria.

Protecció Civil posa especial èmfasi en la necessitat que la població agafi consciència d’autoprotecció, ja que els rescats per inundacions sovint es deuen a imprudències, com ara persones atrapades en zones que estaven restringides per senyalitzacions o que ja estaven inundades.

La tardor és l’època més perillosa de l’any i sovint les pluges apareixen de forma sobtada i amb molta intensitat. És el cas per exemple de l’episodi d’inundacions del riu Francolí de la tardor del 2019, en què el cabal del riu va passar de 50 a 1.238 m³/s en només 15 minuts, cosa que va generar un front d’ona semblant a un tsunami.

Es recomana saber si es viu en una zona inundable mitjançant el mapa de Protecció Civil i seguir un seguit de consells habituals, com ara no aparcar vehicles en rieres en cas de previsió de pluja, o evitar creuar zones amb aigua en cas de pluges fortes, ja que els cotxes floten amb poca alçada d'aigua i són arrossegats amb facilitat. A casa si s’inunda el garatge o soterrani, no baixar mai a treure el vehicle o altres objectes.

Pot semblar contradictori, però malgrat els aiguats que ja han començat a aparèixer aquestes últimes setmanes com els d'Alcanar i l'Ampolla o el de Torredembarra i Altafulla, les reserves dels embassaments estan cada cop en un nivell més crític. Perquè s'omplin els embassaments cal que plogui de forma abundant en unes regions molt concretes ubicades a les parts altes dels rius, i això no ha passat en cap dels dos últims episodis. Molt sovint les pluges fortes de tardor cauen a prop de mar ja la interacció amb un Mediterrani encara molt calent afavoreix aquestes pluges brusques i molt abundants. A hores d'ara els embassaments de les conques internes estan al 22,3 % i continuen baixant dia rere dia.

stats