Societat 21/01/2020

El pitjor temporal en 20 anys ofega l'Ebre i posa en alerta Girona

Les onades sobrepassen els espigons, afecten les vies de tren i destrossen el front marítim català

Laia Vicens / Pau Esparch
4 min
Les onades picaven amb força al port de l'Ametlla de Mar

BarcelonaLes pitjors previsions s'han fet realitat: la borrasca Gloria, que ha arribat en forma de neu, molt vent i intenses pluges, ha destrossat el litoral català, ha fet desaparèixer platges i s'ha acarnissat especialment amb un dels territoris més vulnerables, el delta de l'Ebre, on el mar ha penetrat fins a tres quilòmetres terra endins. Ara preocupen especialment les Terres de l'Ebre i les comarques de Girona, perquè els cabals dels rius Algars i Tordera estan augmentant i hi ha risc de desbordament. Aquest dimarts la situació ja ha sigut crítica amb l'Onyar al seu pas per Girona. Ara mateix plou amb força en aquestes zones i l'alerta és màxima.

El temporal ja suposa l'afectació més greu d'aquest segle al conjunt de la costa catalana: des de la demarcació de Girona fins a la de Tarragona. Segons l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), les onades han sobrepassat la sorra de totes les platges del litoral i han superat espigons, passeigs marítims o vies de tren.

Des de l'AMB admeten que, tot i que s'havia retirat el mobiliari que semblava més susceptible d'estar afectat pel temporal per la seva proximitat amb el mar, el fort onatge ha afectat dutxes, pals de banderes i bancs allunyats de la costa. A part dels danys materials, l'aigua s'ha endut la sorra de molts punts del litoral, un dels quals és la ciutat de Barcelona.

Les onades han sigut tan fortes al Port Olímpic que, després de superar l'espigó, han enfonsat una barca. A la plaça dels Voluntaris Olímpics, davant de les torres Mapfre, ha caigut l'escultura d'Antoni Llena. Molts ajuntaments mantenen activada la prohibició d'accés a les platges. A Tossa de Mar l'escuma del mar ha arribat fins als carrers més pròxims al passeig del Mar.

El fort onatge ha impactat contra la circulació de trens. Les línies més afectades han sigut les de la costa entre Arenys de Mar i Maçanet de la Selva, la R1 i la RG1, on Adif ha aturat el pas de combois. El vent del temporal també s'ha notat a la xarxa ferroviària perquè ha afectat diverses línies de Rodalies per les caigudes d'arbres. Pel que fa a les carreteres, al matí s'ha produït un col·lapse a la frontera amb França perquè l'AP-7 ha estat tallada unes hores en direcció nord per un accident i s'ha desviat la circulació a la N-II. Ara hi ha 34 vies afectades pel temporal: a la majoria no es permet circular-hi per inundacions, algunes estan tallades pel vent o obstacles a la calçada i a la resta es necessiten cadenes per la neu.

Diversos camions aturats a la N-II a l'altura de Capmany

De fet, la complicació a les carreteres ha obligat a suspendre diverses rutes de transport escolar, que han deixat 5.600 alumnes catalans sense poder arribar a classe, la majoria a les comarques gironines. A aquests afectats cal sumar-hi els més de 120.000 estudiants de primària i ESO que no han anat a l'escola perquè estava tancada a causa del temporal, segons ha informat el departament d'Educació. Les incidències més importants s'han concentrat al Maresme, on han tancat tots els centres, i també a les comarques gironines. En grans ciutats de l'àrea metropolitana, com a Sant Adrià de Besòs, l'Hospitalet, Cornellà o el Prat de Llobregat, han tancat tots o una part dels seus centres educatius.

La situació d'alerta es mantindrà durant aquest dimecres, després que el Govern hagi recomanat suspendre l'activitat escolar als centres del Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany, l'Alt Empordà i el Baix Empordà. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que és una mesura preventiva per minimitzar riscos: "Intentem limitar la mobilitat especialment en zones no urbanes". La Universitat de Girona no farà classes lectives avui.

Més enllà de les aules, les afectacions pel temporal han arribat a les llars de més de 7.000 abonats d'Endesa a les comarques tarragonines, que s'han quedat sense llum a causa d'una avaria en els cables d'una línia elèctrica. La incidència més important s'ha produït a l'Horta de Sant Joan, però també s'han quedat sense llum veïns de l'Aldea, Taragona, Reus, Salou o Amposta. Al matí, una torre de la MAT s'ha ensorrat a Sant Hilari i ha deixat durant unes hores 220.000 abonats sense llum.

Feina intensa pels Bombers i SEM

Els bombers han fet gairebé 5.200 serveis des que va començar el temporal, més de la meitat dels quals aquest dimarts: arbres caiguts, reforçar façanes, treure aigua... El fort vent i les intenses pluges també han causat desperfectes en marquesines d'autobús i estacions de tren (la de Premià ha quedat destrossada), han fet caure cobertes (com ara al poliesportiu a Sant Adrià de Besòs) i han arrancat senyals de trànsit arreu del territori. Els bombers preveuen una nit "amb moltíssima feina". D'entrada, s'han evacuat 40 persones a Hostalric i tres a Deltebre.

Rodalies a Premiar de Mar

També al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) tenen dies intensos: fins ara han atès 43 ferits de diversa consideració, el més greu a Alpicat. Catalunya afronta aquest dimecres el tercer dia del pitjor temporal en 20 anys.

stats