Societat 22/01/2020

170.000 alumnes s'han quedat sense classe pel temporal

El Govern recomana tancar tots els centres de les comarques gironines fins dijous

Ara
3 min
Un xiprer caigut en un pati de la llar d'infants de Linyola (Pla d'Urgell) a causa del temporal 'Gloria'

BarcelonaUns 170.000 alumnes catalans de primària i ESO no han anat a classe aquest dimecres a causa del temporal 'Gloria' i el Govern ha recomanat estendre aquesta mesura preventiva fins dijous a tots els centres educatius de les comarques gironines, les més afectades per la borrasca juntament amb les Terres de l'Ebre.

En una carta que el director territorial d'Educació, Martí Fonalleras, ha fet arribar als diferents centres, argumenta que la mesura s'adopta per "minimitzar els desplaçaments" i "evitar situacions de risc innecessàries". Això suposa sumar les comarques de la Garrotxa i el Ripollès a les recomanacions de tancaments d'escoles, llars d'infants i instituts que aquest dimecres ja afectaven el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt i el Baix Empordà.

En total, uns 170.000 alumnes s'han quedat sense classe aquest dimecres davant la previsió d'un empitjorament de les pluges i l'augment dels cabals dels rius, segons ha informat el departament d'Educació. Un dels municipis que ha decidit tancar tots els centres educatius, per exemple, és Castelldefels (Baix Llobregat), una mesura que afecta un total de 7.644 alumnes. Les incidències més importants, però, es concentren als dos extrems del país, tant a Girona com al sud de Catalunya.

Les comarques gironines es mantenen com les més afectades pel tancament de centres escolars, amb 107.000 alumnes sense classe. L'Ajuntament de Girona, per exemple, ja ha decidit suspendre les classes als centres educatius també demà dijous, seguint les recomanacions de la Generalitat. Al Gironès, 81 centres han tancat i 35.608 alumnes no han pogut anar a l'escola; a la Selva hi ha 64 centres tancats i 25.584 alumnes afectats; a l'Alt Empordà, 83 escoles i 22.164 alumnes; al Baix Empordà, 50 centres i 17.411 alumnes, i al Pla de l'Estany, 15 centres i 5.552 alumnes. També han hagut de tancar els centres educatius de Ribes de Freser, Vallfogona i Planoles, al Ripollès, així com els de Besalú i les Planes d'Hostoles, a la Garrotxa.

També a les Terres de l'Ebre l'afectació del temporal ha provocat que 21.980 alumnes no poguessin anar a classe per les conseqüències d'una borrasca que porta ja tres dies afectant Catalunya: han tancat els centres del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i l'Escola Les Eres de Rasquera, a la Ribera d'Ebre.

El Maresme i el Vallès, també afectats

Al Maresme i al Vallès Oriental han sigut 13.465 alumnes els que no han pogut anar a classe, sobretot menors de les poblacions de Tiana, Malgrat de Mar, Montgat, Teià i Tordera (Maresme) i Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental).

A Badalona s'han quedat sense classe els alumnes dels instituts Isaac Albéniz i Pompeu Fabra, mentre que a Barcelona s'ha suspès l'activitat educativa en cinc centres educatius (l'Institut Bosc de Montjuïc, l'Escola de Bosc de Montjuïc, l'Escola Tres Pins, l'Institut XXV Olímpiada i l'EA La Llotja). En total, 1.848 alumnes.

A Tarragona, 1.827 alumnes s'han quedat sense classe, mentre que al Baix Llobregat l'afectació ha sigut menor, amb 850 alumnes. Al Vallès Occidental, l'únic centre que no ha obert ha sigut l’Escola Serraparera de Cerdanyola, amb 200 alumnes, mentre que a la Catalunya Central han sigut 82 alumnes. A les comarques de Lleida, l'únic centre que no ha obert ha sigut l'Escola Mossèn Albert Vives de la Seu d'Urgell, amb 420 menors.

Rutes escolars cancel·lades

D'altra banda, també hi ha hagut rutes escolars que s'han vist afectades pel Gloria. Al Montsià s'han suspès totes les rutes de transport escolar i del transport dels serveis socials. El mateix ha passat a totes les comarques del nord del país, des de l'Alt Empordà fins al Baix Empordà, passant pel Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva, així com quatre rutes a la Garrotxa, una al Ripollès i vuit al Berguedà.

stats